Нещо за нашия род

 Николай Евстатиев Мартинов

Неловко е човек да говори сам за себе си, но аз се престраших да сторя това, защото в нашия род се преплитат два исторически рода- този на Васил Априлов и този на легендарния поп Мартин. По бащина линия би трябвало да се казвам Николай Евстатиев Мартинов хаджи Цончев, хаджи Пеев, поп Стоянов, или както еленчани умилително казват: "На Стоян Стойко". Поп Стойко е известният наш родоначалник. Той е бил буен, смел и патриотичен човек, за което турците са го наричали "Имам гяур", което преведено на български значи "неправоверен духовник".  От децата на поп Стойко известен е поп Пею, който ходил на хаджилък и се опопил. От децата на поп Пею са известни двама сина- Цончо /еленчани на Стойко умалително казват Цончо/ и Никола, който също приел духовен сан и станал свещеник, и се казвал поп Никола. Последният е имал син Петко/той е известния/, който завършил инженерство в Швейцария и след освобождението е бил първия директор на благоустройството. Известен под името Петко поп Николов. Хаджи Цончо се оженил за една от петте дъщери на поп Мартин, който е имал пет дъщери и един син- Иван. Дядо ми Мартин изглежда е бил второто мъжко дете на баща си хаджи Цончо, защото според обичая второто мъжко дете носи името на дядо си по майка, както хаджи Цончо е бил първото мъжко дете на баща си поп Пею, защото е кръстен на дядо си поп Стойко. Дядо ми Мартин хаджи Цончев се оженил за една от дъщерите на хаджи Христо Даскалов е бил женен за една от дъщерите на Евстати Априлов- Бона, която е сестра на Васил Евстатиев Априлов. Така че баба ми Анастасия Мартинова е била племеница на Васил Априлов /III-та степен родство/. 
Баща ми Евстати Мартинов е бил кръстен на бащата на Васил Априлов- Евстати. Хаджи Христо Даскалов е бил един от първенците на гр. Трявна. Неговата къща, наричана Даскаловата, сега е обърната в музей, защото има интересна дърворезба.
Прочетете разказа на Живка Лазарова, внучка на Евстати Мартинов.

СПОМЕНИ ЗА СЪБИТИЯ И ЛИЧНОСТИ, СВЪРЗАНИ С ТЪРНОВО

- За изграждането на ТУРИСТИЧЕСКАТА ХИЖА

- За опожаряването на Конака- Градски народен съвет

- За Колю Фичето 

- За Венета и Иванка Ботеви

- ЗА ЙОРДАН ИНДЖЕТО И ЗА СМЪРТТА НА БОТЕВ

- За Стефан Стамболов

- За Ивани Кабакчиева

- За Лора и Пейо ЯВОРОВИ.  Убийство или самоубийство.

- КАК Е БИЛ СЪЗДАДЕН "БАЙ ГАНЬО" от Алеко Константинов
Тези сведения съм черпил от разказите на баща ми, от Еленски сборник под редакцията на Милан Радивоев- т. I, стр. 30,31,32,48, том II- стр. 16,76,110; вестник "МИР"- бр.10585 от 30 октомври 1936 г.; от издирванията на Никола Мартинов, родом от село Разпоповци, Еленска градска община, но живеещ в някое Горно Оряховско село /сведения могат да се събират от брат му Иван Мартинов, служител в окръжната станция на съобщенията/. Никола Мартинов произхожда от сина на поп Мартин- Иван, който е учител-пенсионер; от Паскал Маргазов от гр. Горна Оряховица, който е бил женен за мома от Силеревския род от гр. Лясковец, а една от дъщерите на поп Мартин е била омъжена за член от Силиревския род. Бабалъкът на Паскал Маргазов /баща на съпругата му/ е бил първи братовчед на дядо ми Мартин хаджи Цанчев- деца от две сестри. Горните сведения написах саморъчно на пишеща машина. гр. София, 28 май 1971 г.

С приятели от Търново. Първият отляво е Евстати Мартинов

Живка Лазарова: "Снимките са правени на колибата (лозето) на Евстати, първата е от 1928 г. Седнали на земята отдясно Петър Абаджиев, до него съпругата- леля ми Венка и роднини от Габрово. Седнали отдясно баба Живка с братовчед ми Димитър, дядо Евстати и прав баща ми."

На втората: Отляво Петър, Венка, прабаба ми Екатерина /майка на Живка/ с Димитър, Живка и Евстати, прави Иванка Йотова, приятелка на Венка, Николай и Георги- чичо ми, август 1932 г., 

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Become a Patron!

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания