В. Търново и неговите околности, като курорт и място за отпочиване

Последните няколко години Търново започна да се посещава и от летовници, които тук прекарват по няколко седмици, поради здравия подбалкански климат, заради хубавата природа и евтиния живот. В никой друг град няма всеки ден пазар и такова изобилие на зеленчук, плодове, мляко и млечни произведения както е тук. Но нека чуем и мнението на лекари за Търново и това, което този град представлява в здравословно отношение.
Добре известния на нашите търновци лекар Д-р Н. Станчев, който няколко пъти вече посещава града ни, ето що пише за Търново: „В. Търново е надарен от природата не само с красиво местоположение и добър — мек климат, но и с градини и лозя и изобилни и разни плодове. В този град има всички условия да се създаде една почивна станция в която да се прилага плодолечението и лекуване с грозде“.
На същото мнение са и г. г. П. Димков и Д-р Кирил Юрданов които също са посещавали града и са държали сказки.
Софийски лекари с голяма известност като Д-р Марин Русев, Д-р Т. Добринов и др., раждани и отрасли в Търново, твърдят, че в този град може да има един модерен санаториум, главно за реконвалесцентни, който не само че ще бъде благодат за нуждающите се, но може да носи и добри приходи. „Аз сам“ е казал г. Д-р Добринов пред пишущия тия редове, ежемесечно ще мога да Ви изпращам по десетина пациентки, които имат нужда от спокойствие, охраняване и лекарски контрол за дооздравянето си.
Добре известният в града ни г. Д-р Церовски, също в разговор с пишущия тия редове е изказал благопожелания час по-скоро да види в околността на Търново една почивна станция, която в скоро време може да се развие в един първостепенен модерен лечебен институт от какъвто се чувства тъй голяма нужда, особено за нашия окръг.
Като е вземало под внимание всички тия мнения на лекари и др. здравно курортната секция при дружество „Стара Столица“ се е заела да подготви една колония—почивна станция в околностите на Търново, гдето летовници и пациентите за по-дълго ще имат възможности да се ползват, под контролата на лекар от слънцето, водата, диета и пр. за лекуването на някои болести и за закаляване на организма си изобщо.
Д-во „Стара-столица“.
Из вестник "В. Търновска трибуна"- 1934 г.

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.

Последни публикации

ДАРЕТЕ И ПОДКРЕПЕТЕ СТРАНИЦАТА

Описание Сума
Дарение BGN

Дарете в евро

Facebook страница