ТЪРНОВСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ

Град Велико Търново е дал на България близо 700 свои синове, които постъпват във Военното на Негово Величество училище. Над 250 стават висши офицери, а 30 достигат до най-високия чин в българската армия - генерал. Други 6 генерали служат в Русия. Въпрос на чест, достойнство и традиция е великотърновци да изпращат децата си във Висшето народно военно училище и като офицери да служат на отечеството си. Известна е фразата на бащата на генерал-лейтенант Константин Соларов: “На България сега са нужни офицери”. С това убеждение синът отказва стипендия да следва в руска духовна академия. Генералите, родом от Велико Търново, отдали живота си в служба на отечеството до 1944 г., сега стават известни. Повечето от тях достигат до най-високи длъжности в армията и държавата. Двама са регенти - Сава Муткуров и Никола Михов; четирима са военни министри - Сава Муткуров, Иван Фичев, Никола Бакърджиев и Никола Михов. Военни аташета стават Петър Ганчев - в Берлин, Никола Недев - в Рим и Иван Фичев - в Букурещ. Началници на ВНВУ са Никола Хаджипетков и Никола Михов. Сава Иванов достига до най-високия чин във флота - контраадмирал. Инспектори на различните родове войски са Сава Муткуров - на конницата, Никола Марков и Рашко Атанасов - на пехотата. Началник-щаб на армията са Иван Фичев и Никола Бакърджиев. В щаба на армията заемат различни длъжности Стефан Славчев, Константин Соларов, Никола Недев, Рашко Атанасов, Атанас Стефанов и Никола Михов. Преподаватели във ВНВУ са Стефан Славчев, Константин Соларов, Никола Недев и Атанас Стефанов. Командири на армии са Иван Марков - на I армия, Никола Михов - на I и V армия, Атанас Стефанов на IV. Командири на бригади са Сава Муткуров, Иван Сарафов, Боян Христов, Иван Марков и Атанас Тодоров. Великотърновските генерали Иван Сарафов, Иван Тодоров, Христо Янков, Асен Николов, Никола Марков, Иван Паскалев, Атанас Стефанов, Сава Иванов и Никола Алексиев командват дивизии. Константин Сарафов е началник на инспекционна област. Христо Янков е комендант на София, а Михаил Георгиев началник на жандармерията. Иван Семерджиев е началник на военна фабрика. Заместник-началник на главното интендантство е Димитър Недялкович, а Константин Григоров е началник на военно-полевия съд и военно-съдебната част. Останалите генерали заемат различни командни длъжности.
Генералщабна академия в София завършват Атанас Тодоров, Никола Михов и Атанас Стефанов. Иван Сарафов е възпитаник на генералщабната академия в Русия, а Иван Фичев е учил в Торино-Италия. Стефан Славчев завършва артилерийска инженерно-апликационна школа в Торино. Тринадесет генерали са автори на военни трудове и имат принос за развитието на военната наука и книжнина. Генерал Иван Фичев става академик с 12 публикации по военно дело. Повечето от великотърновските генерали участват на различни фронтове във войните за национално обединение и освобождение. За проявен героизъм, храброст и военни заслуги всички генерали са носители на различни български ордени и медали. Някои от тях получават и чуждестранни ордени. Установихме, че всички великотърновски генерали знаят по няколко чужди езика. Никола Бакърджиев владее 5 езика и завършва още две висши образования. Малко известно е, че освен преките си военни задължения тези генерали допринасят за общественото, културното и историческото развитие на родния си град, работят за неговото духовно издигане. Сред най-значимите инициативи са построяването на войнишки паметници във Великотърновско, на паметниците “Майка България” и “Велчова завера”, както и на паметниците по пътя на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, изграждането на Военния клуб и др. Традиционни за Велико Търново стават празниците Св. 40 мъченици и Гергьовден, отбелязвани с молебени и големи военни паради. Като министър на войната и председател на военноисторическата комисия към щаба на армията генерал Никола Бакърджиев подпомага опазването и реставрирането на историческите паметници във Велико Търново. За тези заслуги става почетен гражданин. През 1935 г. генералите Рашко Атанасов и Атанас Стефанов организират честването по повод 100 години от Велчовата завера. Някои от тези генерали даряват лични средства за строеж на паметници и църкви, а Рашо Георгиев дарява къщата си на общината. Наред с това някои подпомагат читалища, туристическото дружество “Трапезица”, народната библиотека, дружествата “Юнак” и “Старата столица”. След преврата на 9 септември 1944 година генерал-лейтенант Атанас Стефанов е убит без съд и присъда, генералите Никола Михов и Рашко Атанасов са съдени и убити от т. нар. “Народен съд”, а генерал Никола Недев е изпратен в лагер.
 

Автор: Горазд Чолаков  Източник Снимка из колекцията на Иван Панайотов 

Търновски генерали, жертви на комунизма 


ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания