За изграждането на ТУРИСТИЧЕСКАТА ХИЖА


По спомени на Николай Евстатиев Мартинов, син на Евстати Мартинов

Алеко Константинов дълго време възглавяваше туристическото движение в града, като председател на туристическото дружество. Управата на дружеството взела решение да се построи туристически дом, като намерила за най-подходящо място местността "Царевец", но понеже знаели, че Фердинанд държи да вземе това историческо място и не се е отказал от намерението си, като са имали предвид, че Министерството на просвещението искало там да построи сградата на Мъжката гимназия "св. Кирил", но Фердинанд се намесил и въпреки, че останките на гимназията били изградени на 1 метър над земята е спрял строежа на гиманазията и тя е била построена, там където сега се намира политехническата гимназия "Кирил и Методий. За да се заблуди двореца, решили да го нарекат не дом, а "хижа" и смятали, че така дворецът ще даде разрешение. Това тяхно предвиждане се сбъднало и дворецът разрешил да се построи "хижа". Това е било сторено през 1908 г., когато е бил започнат строежа. Когато през 1911 г. заседаваше IV-тото  Велико народно събрание в Търново, Фердинанд, който присъстваше на заседанията му, при една обиколка на града посетил и Царевец. Той останал изненадан когато видял туристическия дом и казал: "Това не е никаква хижа, а цял дворец!". За сведение хижата е построена там, където е щяла да бъде построена гимназията, като се използваха основите ѝ за основи на хижата. Планът и ръководството на строежа се водеше от Леон Филипов.

 С любезното съдействие на Живка Лазарова, внучка на Евстати Мартинов

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Become a Patron!

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания