Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884“

През 1884 г. на 14 май в Търново се създава първата ловна група, която скоро се превръща в ловно дружество. Първите учредители са 26 души между които са Никола Златев – аптекар, чехите Карл Шкорпил – учител, Ото Хорейши, Антон Новак, Клейш, д-р Стат Антонов, Атанас Колев, Димитър Друмев племенник на Митрополит Климент, Атанас и Стефан Стамболови, Петър Славчев и др. съграждани и обществени деятели. За председател е избран Никола Златев. Уставът на дружеството е утвърден на 10 февруари 1893 г. от княз Фердинанд. Атанас Колев представлява Търновското дружество през 1898 г. на първия Ловен конгрес в София. Присъстват представители на 66 дружества от България.
На 14, 15 и 16 юни 1920 г. във Велико Търново се провежда Седмият редовен конгрес на Ловната организация, който влиза в историята като възродителен след бездействието в годините на войните. Председателят на Търновското ловно дружество Григор Димитров е избран за член на първия Висш ловен съвет. 
На 27 и 28 септември 1924 г. Търновското ловно дружество, „патриарх“ на Българската ловнострелческа организация „Сокол“, празнува своя 40-годишен юбилей, като устройва и първия окръжен ловен събор. В събора участват над 1000 души от Търново и околните дружества. По този повод е написана и първата история на Търновското ловно дружество, където се посочва, че има най-широк народен характер по своя състав. През 1929 г. Търновското ловно дружество построява първия ловен дом в околностите на града. Изградени са развъдниците за дивеч „Мрамора“, „Дяла“, „Сояка“, „Малкия бутур“, „Света гора“ и „Калето“. По инициатива на Търновското ловно дружество през 1932 г. се изгражда образцово Ловно стопанство „Буковец“. Вторият ловен дом е построен през 1963 г. Настоящият ловен дом, построен за 4 години от ловците и риболовците, е открит на 1 юли 1988 г.


ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

1 коментар:

Gina каза...

Кой е днешния адрес на този Ловен дом?

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания