Кои са били търновските вестници в миналото- Т. Янков

 Първият книжар в Търново е бил Велчо Атанасов Джамджията (1878—1835), който както видяхме по-горе, е дал името си на Заверата от 1835 г.  От неговия род са излезли още няколко книжари: Т. Джамджиев (Търново),  син му Т. Джамджиев и неговите синове (София). — Дядо Стоян Маринов, на  когото книжарницата се намираше при „новите дюкяни“, вече не съществуващи. Почти на самото място, дето беше книжарницата, днес се  издига Търновската пощ. палата. — Ефрем Христов и син му. — Днес в града  има доста книжарници. Първата печатница в града е била  Л. Каравеловата, в джамията на Баждарлък. За тая печатница по-горе  говорих във връзка с един спомен Тулешковата в съдружие с Пано Иванов,  а днес работи тая на Т. Фортунов и печатницата „Теменуга“ на Братя  Ноеви.

Вестници и списания
Във В. Търново са  излизали и излизат вестници и списания, от които мога да отбележа  следните: През 1879 — П. Р. Славейковите: „Остен“, сатир. лист, и  „Целокупна България“, полит. вестник, а през 1884 — в. „Етър“.
Александър Пенчев е един от най-постоянните търновски публицисти. Той е редактор 20  години подред на в. „Стопански преглед и домакинство“, който е бил  започнат в 1911 г. и спрял в 1931 г. Под негова редакция е излизал една  година и в. „В. Търновска трибуна“ (1933—34 г.).
Редактирал е и други издания, а днес издава „Провинциален възход“.
Become a Patron!

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания