АЛЕКСАНДЪР СТ. ПЕНЧЕВ (1879 - 1953)

Произхожда от стария занаятчийски род на кожухаря хаджи Пенчо Стоянов. Син е на възрожденския лекар д-р Стефан Пенчев. Основно и средно образование получава през 1898 г. в родния си град. По-късно учи в Лвов и Табор, Чехия, където през 1904 г. завършва земеделска академия. Като студент изявява публицистичната си дарба и започва да сътрудничи на сп. „Сеяч“ и „Земеделска защита“. Там печата своите „Писма до Чехия“. Известно време Ал. Пенчев е учител в лозаро-винарското училище в Плевен. Тук е в приятелски връзки с Янко Забунов. От 1904 до 1906 г. редактира сп. „Нива“. По-късно работи като агроном в Русе и Варна. След това специализира по семеконтрол и земеделско опитно дело, по почвознание и изкуствени торове в Лозана, Швейцария и става директор на земеделското училище в Боруш. През 1911 г. е избран за депутат на народното събрание от страна на земеделците от Луковитско и Търново. По негова инициатива се основава първото в България агрономическо бюро, което започва издаването на популярна библиотека „Народен университет“ която през 1911 г. излиза в София, а от 1912 г. — в Търново, но при земетресението през 1913 г. редакцията е разрушена. Излизат само 5 броя. Възстановена е през 1917 г. И в следващите години издаването на „Стопански преглед и домакинство“. Сътрудничи на сп. „Орач“, „Селска пробуда“, „Земеделска мисъл“, участва в списването на календар на БЗНС. Остава като депутат в парламентарната група на Д. Драгиев.
През 1920—1921 г. в Трявна основава акционерно дружество „Сидра“, което се занимава с преработка на плодове за износ. В Търново основава първото дружество за електрическа енергия „Царевец“, което по-късно прераства във воден синдикат „Янтра“. Известно време работи като агроном в захарна фабрика — Горна Оряховица. През 1926 г. по негова инициатива в Търново се основава дружество „Комитет за обществени грижи и благотворителност“, по-късно преименувано в дружество „Стара столица“. Тук редактира в. „Провинциален възход“, „Земеделска искра“, сп. „Садово“, „Земеделски преглед“, „Агроном“ и др. По случай неговата 35-годишна журналистическа дейност търновската общественост му празнува юбилей и издава сборник — Александър Пенчев, Търново, 1941 г. 
Заради заслугите на Александър Пенчев, търновци кръщават една улица до интерхотела на неговото име.

Прочетете още: Александър Пенчев и Народната библиотека във Велико Търново

 

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.

Последвайте блога