Георги Живков- първият търновски кмет

За първия търновски кмет Георги Живков в Пътеводителя от 1904 г. пише -  роден в Търново през 1844 год. от заможни родители. Първоначалното си образование и непълно средно получил в родния си град. Бил е в турско време учител няколко години наред в градовете Русе, Варна и Ески-Джумая. През време на учителствуването си е издавал списанието „Книжовен имот за децата“. Като учител Георги Живков е бил примерен; освен това той напълно бил предаден на народните движения. Взел е участие в Търновското въстание в 1862 г., в съставяне четите през 1867 и 1868 г., както и в Априлското въвстание през 1876. г. Във време на сръбско-турската война през 1876. г. Живков е организирал български доброволчески чети за в Сърбия и е бил техен делегат пред Сръбското правителство. През руско-турската война той се върнал в града си заедно с руския авангард, който превзе Търново, и тука е бил избран за градски кмет. От 1879 до 1886 г. Георги Живков е бил Софийски окръжен управител, Русенски окръжен училищен инспектор, Варненски окр. учил. инспектор, Директор на Одринската мъжка гимназия, Директор на Варненската мъжка гимназия. Освен това, той е бил избиран и за народен представител за във всички народни събрания, освен за Свищовското, което суспендира Търновската конституция. На четвъртото и седмото обикновени нар. събрания и на третото велико народно събрание е бил председател. В 1886. г., след абдикирането на княз Александра, когато Каравелов си подаде в Търново оставката от Регенството, Г. Живков, като председател на Великото нар. събрание, беше избран за трети регент, заедно със Стамболова и Муткурова, и остана такъв до 2 август 1887 г., а от тази дата до 20 септември 1893 г. беше Министър на народното просвещение в кабинета на Стамболова. Живков бе един от добрите и искрени съветници на Стамболова. През своето министерствуване той нареди издаването на известните „Сборници за народни умотворения, наука и книжнина“, тури уредба в училищата, като създаде Закона за народното просвещение от 1891. г., който съществува и до днес. Той създаде и Висшето училище, което по-късно се превърна в университет. Живков умря на 24 април 1899 г. в София като пенсионер на държавата.


ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания