Богословско училище- Т. Янков

 След учредяването на Екзархията, явява се нужда от просветено духовенство, поради което се основава в Търново богословско училище — първо и единствено по онова време в България. За поставянето му на добри начала, преживяващият в Цариград търновски митрополит Иларион Макариополски изпраща за целта епископа Климента Браницки, впоследствие търновски митрополит, който е бил един от най-просветените духовни лица. Със специално послание Иларион уповестява мисията му. Посланието е отправено „до Високопреподобнейший председател на епархиалния съвет на нашата Богоспасаема Търновска епархия, Архимандрит Стефан, Благоговейнейшии свещенници и почетнейшии членове на този съвет и прочии родолюбивейшии първенци и граждани на Богоспосаемият град Търново, чада наши о Господе превожделенна благодат вам и мир от Бога, от нас же молитва и благословение“. След този доволно дълъг и сложен адрес, се съобщава за изпращането на „Негово Боголюбие Браницки Климент познатият този мъж за високото си духовно образование, придружен от архидиаконът на нашата свята митрополия Г-на Василия, за да изучат отблизо всичко, което се отнася до това заведение и на направят потребното за правилното му учреждение.“ И като моли да им се даде съдействие в работата, митрополитът продължава „щото да получи удовлетворителен конец тяхното послание, да са състави потребният устав... При това и за градските училища и за них да направят потребното.
Уверен прочее в благочестивите ваши чувства и наслонени на вашето родолюбие и съдeйствие се надяваме, че с помощта на Бога ще видим увенчано със сполука нашето желание и достигната целта на многобройните трудове, които със самоотвержение е положил благочестивният наш народ, за да се снабди с еднокръвно духовенство. С такава силна в Бога надежда призовавам на всинца вас небесната благодат и безпределната Божествена милост, оставам Ваш во Христе усърдний молитствувател Търновски Иларион. Цариград, Орта-Кюй, 1874 Април 30."
От това богословско училище впоследствие възниква Петро-Павловската семинария, която даде на страната ни един значителен брой образовани и заслужили граждани.

Пред Богословското училище

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Become a Patron!

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания