Благотворителността във Великотърновска епархия

 От 1933 година— когато Негово Високопреосвещенство В. Търновският Митрополит г. г. Софроний, зае старата В. Търновска историческа катедра до днес — той с рядко усърдие и постоянство полага всички усилия да приложи на дело високите християнски принципи за любов и истинско пастирско служение в полза на Църквата и Държавата. Митрополит Софроний познат със своята дълбока и гореща вяра, человеколюбиво сърце, със солидна богословска подготовка, с любов към духовната просвета, с високото съзнание за дълг и отговорност в тия исторически времена за България — той с апостолска ревност се отдаде в служба на Родната православна църква.
И наистина, ако проследим живота на Великотърновската епархия през времето на Негово Високопреосвещенство Митрополит Софроний — ние ще видим, че думите са станали дела, за които дела бъдните поколения и историята ще могат да си кажат спокойно думата. Културно-просветната и християнско-социално благотворителна дейност във Великотърновската епархия се ръководи непосредствено от Негово Високопреосвещенство Кириарха — Митрополит Софроний. Тази широка дейност се провежда:
1) чрез църквите — благотворителни и просветни самостойни заведения;
2) църковно детските летовища;
3) благотворителните и просветни инициативи при църковните организации — Православни християнски братства и дейността на Православните християнски дружества;
4) Пастирската и църковно-просветна дейност на енорийските свещеници;
5) Груповите съборни съслужения и конференции на свещениците;
6) Дейността на отците изповедници;
7) Пастирско-опреснителния курс в историческия Къпиновски монастир „Св. Никола".
Нашата задача, обаче, ще бъде в следващите редове да кажем нещо за църковно-благотворителните и просветни самостойни заведения във Великотърновската епархия, открити от Св. Търновска Митрополия.
На първо място несъмнено стои Епархийското сиропиталище "Пеню и Мария Велкови“. Основано на 13 септемврий 1936 г. от Негово Високо преосвещенство Митрополит Софроний — оттогава до днес там се приемат сираци момчета от Великотърновска епархия. Тук под грижите на своите възпитатели малките, до вчера нерадостни деца — намират подслон, облекло, топла храна, възпитание и образование. Задачата на епархийското сиропиталище според устава е — да укрепи у децата вярата в Бога, привързаността им към Родната църква и Държавата и да развие у тях чувството на християнско милосърдие на Държавата. Затова малката и скромна сграда на Епархийското сиропиталище, която побираше едва 40 деца ще се превърне в монументална модерна сграда, с всички удобства за малките деца в най-хубавия край на гр. В. Търново. И тук от никого не обезпокоявани малките палавници ще намерят утеха на своята скръб в живота, под специални грижи на добре подготвени възпитатели. Работата по изграждането на новата модерна сграда, която ще побира 100 деца е започнала. На 11 октомврий т. г. Негово Високопреосвещенство В. Търновския Митрополит г. г. Софроний — сторникът на това голямо благотворително дело и който полага бащина грижа към тия деца, пристига от гр. Скопие, за да положи основния камък на разширеното Епархийско сиропиталище "Пеню и Мария Велкови" в гр. В. Търново. По този случай поканени са да присъствуват на тържеството Министър- Председателят и Министър на Народното Просвещение г. Професор Богдан Филов, а така също и Министърът на Вътрешните Работи и Народното Здраве г. Петър Габровски. В. Търновското родолюбиво гражданство, което трябва да се гордее с този нов паметник на култура, просвета и добротворство, със задоволство също е поканено да присъствува на тържеството. Поканени са още и всички ония радетели от цяла България на това хуманно дело.
На второ място идва Епархийското старопиталище „Св. Архангел Михаил" в Присовския мъжки монастир край с. Дебелец, В. Търновско. Старопиталището е основано на 6 февруарий 1918 година и е имало първоначално 10 легла, а в настоящия момент са приютени 40 недъгави, бедни и изостанали в живота старци. Има утвърден устав от Министерството на Вътрешните Работи и Народното Здраве — отделение Социални грижи. Старопиталището се издържа от имотите на Присовския мъжки монастир "Св. Архангел Михаил", на Къпиновския мъжки монастир „Св. Никола“, на Килифарския мъжки монастир "Рождество Пр. Богородици" и получава известна помощ от касата за Обществено подпомагане. Общото стопанство в четиритех монастиря се развива главно в следните отрасли: а) зеленчукови градини 20 декара, б) овощни градини 90 декара, в) орехови градини 15 декара, г) скотовъдство при което е застъпено най-вече развъждането на свине от подобрената германска раса, с модерен свинарник, а също така и на кокошки с модерен кокошарник, избрано опитно овче стадо, коне и пр. За всички тези обединени стопанства и за старопиталището има един общ бюджет, който възлиза на сума около един милион лева.

На 22 декемврий 1937 година от специален комитет, под Председателството на Негово Високопреосвещенство Търновския Митрополит г. г. Софроний се откри дом работилница за глухонеми в Петропавловския монастир при гара Лясковец. Уставът и на това Богоугодно заведение е утвърден от Министерството на Вътрешните Работи и Народното Здраве — отделение Социални Грижи. Комитетът има на разположение всички монастирски имоти на Петропавловския монастир, състоящи се от 350 декара ниви, 100 декара ливади, 300 декара пасбища, 350 декара гори. Това заведение, което е единствено в цяла България, получава също помощ от касата за Обществено подпомагане. Със специална заповед от Министерството на Вътрешните Работи—отделение Социални грижи — е обявено за трудово общежитие, където ще бъдат изпращани глухонеми момчета от цяла България. Задачата на Дом-Работилница е да даде под ръководството на специален майстор, подготовката и практически познания и сръчности по някой занаят, за да могат глухонемите да бъдат полезни за себе си, обществото и Държавата. Освен това тук питомците получават—подслон, храна, облекло и религиозно нравствено и родолюбиво възпитание, както и навик— за ред, чистота, дисциплина и организиран труд. Засега в Дом Работилницата са настанени 15 души глухонеми на пълен пансион от 18 — 35 годишна възраст.
Не по малко значение има за проявената благотворителност във Великотърновската епархия и църковния дневен детски дом за работнически деца при девическия монастир "Св. Благовещение" в гр. Габрово. Домът е открит на 13 декемврий 1936 г. от Негово Високопреосвещенство Митрополит Софроний. Уставът му също е утвърден от Министерствотото на Вътрешните Работи и Народното Здраве. С откриването на този Дом се запълни една голяма празнота в работническо Габрово и се задоволи една въпиюща нужда. Задачата на Дома е: да дава подслон, храна и възпитание на малки деца от 5 до 7 годишна възраст, предимно на родители—работници в гр. Габрово; да ги възпитава в духа и обичаите на православната християнска вяра, като насажда и развива у тях навици и чувства на привързаност към Църквата и Отечеството ни, да ги приучва чрез подходящи за възрастта им игри, песни и разни ръчни упражнения към трудолюбие и християнски братски отношения. (Децата в Дневния детски дом сутрин се довеждат от родителите, където остават през целия ден до вечерта, когато родителите напускат фабриките и си ги вземат у дома си. Децата получават в монастиря при майчините грижи на специална учителка и на монахините—сутришна закуска, обед и следобедна закуска). Обикновено годишно Домът се посещава от 80 деца на родители работници от гр. Габрово. Домът се издържа от помощта от касата на Обществено подпомагане, от монастиря и Св. Търновска Митрополия.
Друг навременен благотворителен институт на Св. Търновска Митрополия в гр. Габрово е църковния девически православен пансион при същия монастир „Св. Благовещение" в гр. Габрово. Пансионът е открит на 13 ноемврий 1936 год. от Негово Високопреосвещенство В. Търновския Митрополит Софроний, при пълното материално и морално съдействие на монастирското братство. (Уставът му е утвърден от Министерството на Народното Просвещение с привилегия: който родител запише дъщеря си в този девически пансион, тя непременно ще бъде приета и записана в смесената Габровска Априловска гимназия, макар ученичката да иде от района на друга гимназия в България.) Пансионът има за задача да дава квартира, храна, осветление, отопление, ръководство и възпитание на ученичките пансионерки, срещу месечна вноска от 900 лв. А също така да укрепва у тях вярата у Бога, привързаността им към Родната православна църква и Отечеството ни и да развива у тях чувството на християнско милосърдие, трудолюбие, морална и материална взаимопомощ. В пансиона се настаняват до 50 ученички, които посещават прочутата Априловска гимназия. Ученичките имат възможност в пансиона, при специална учителка, да изучат някой от модерните езици: немски, френски и руски.
Това са църковно благотворителките и просветни самостойни заведения във В. Търновската епархия, които под мъдрото ръководство на Кириарха — Негово Високопреосвещенство Митрополит Софроний от година на година развиват все по-голяма и по-голяма деятелност. Това е пътят на Родната Православна църква — път труден, но благословен и доброплоден. Нека и новия културен паметник на просвета и добротворство в гр. В. Търново– разширеното епархийско сиропиталище да пребъде във вековете, за да послужи на всички за назидание и поука.
 Из вестник "Провинциален възход"- 12 октомври 1941 г.
 

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания