За нашето хубаво Търново

(На невниманието на общинските съветници)
в."Провинциален възход"- IX 1937 г.

"Който живее само с миналото, без да взема поука от него, не заслужава бъдещето." 

От освобождението насам, като почнем да правим преглед на това, което е ставало в нашия град и на онова, което е могло да стане, идем до печални заключения, които навеждат тъга в душата на съзнателния гражданин.
❗️Първото и най-важното нещо е, че с имотите на града и на гражданите ни повече от досегашните ни градски съвети са се отнасяли твърде небрежно и на тяхната стойност и значение са поглеждали твърде леко. Примери за това имаме много:
1️. Продажбата на местността „Картала“ на нищожна цена и раздаване безразборно общинската мера особено бие на очи.
2️. Крайно небрежното отнасяне към старините на града, които за последния са едно съкровище, което рядко се пада на град да го има. Съсипаха се грандиозните Хисарски врата, които през робските 500 години турският вандализъм беше пощадил. Разкопа се „Трапезица и „Хисаря,, и разкритите старини се оставиха на произвола на съдбата.
3️. Съсипаха се три монументални здания в града — остатъци от турското владичество, именно: Сарашката джамия, Крошумлията джамия и Турския градски часовник. Всичко старо и ценно е било оставено без надзор. Много от търновските стари вещи и ценни книги, кондики, икони и др. наместо да пълнят днес един търновски музей, който да привлича хора в града, тези вещи са в София или са скътани другаде, а много и в странство!
4️. Допусна се да се отцепи „Дервенето“ от града, след като се обезобрази и да премине в ръцете на Самоводчени.
5️. Вместо да се създават градски недвижими имоти още в 1911 година, градският съвет продал дюкяните си на Пеня Велков и П. Кънчев на сравнително ниски цени.
6️. От освобождението насам градът ни рядко е имал сведущ инженер, който да направи нещо за града, вследствие на което и поради липса на средства и план в работите градът ни се намира в лошо техническо положение. Небрежното отнасяне към градските интереси и незапазването на градските имоти е ставало не толкова от злата воля на съветниците, но е ставало от тяхната неподготовка и неразбиране.
❗️В продължение на 56 години от освобождението в нашия град се правеха безсистемни частични проучвания и кърпежи. Не е ли време да се спре тази общинска безотговорна политика и при един строго обсъден и пълен план, изработен от вещи хора и специалисти се започне нова творческа работа.
❗️Това гражданството очаква от новите общински съветници, отърсени от партизанските влияния на миналото, да заработят енергично, водими само от интересите на града. Да им пожелаем успех!
Александър Пенчев
©️Старо Търново​



ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания