Великотърновски окръг през 1937 г.

Във вестник "Провинциален възход" 1937 г. пише:
1. В. Търновският окръг е един от най-гъсто населените окръзи в страната — втори след Пловдивския.
2. В. Търновския окръг е трети (ако изключим София от Софийския окръг — втори) по численост на населението си.
3. В. Търновски окръг има най-много градове: Г. Оряховица, Лясковец, Елена, Дряново, Свищов, Габрово, Севлиево, Трявна— всички наблизо и свързани с железни пътища, шосета, телеграфни и телефонни съобщения, и в най-живи стопански и търговски връзки помежду си и с окръжния център.
4. В. Търновски окръг има най-много, най-големи, най-богати, най-културни и благоустроени села в България. Някои от тях вече по население, търговия, учреждения и обща култура са достигнали вида и положението на градове, като Павликени, Бяла Черкова, Полски-Тръмбеш, Сухиндол, Дол. Оряховица, Килифарево, Дебелец, Караесен и други, прочути като житарски, лозарски, градинарски, индустриални и търговски центрове, с банки и кооперативни сдружения.

Просветното дело в В. Търновския окръг:

Учебни заведения 1929 - 1930 год.    686
Първоначални училища                        418
                                                    (в 391 нас. места)
Прогимназии                                          177
Народни пълни гимназии                       5


Съдебно дело

Окръжни съдилища във В. Търновски окръг- 3, в Плевенския окръг- 2. Постъпили дела във В. Търновския окръг- 6459. В Плевенси окръг- 5316.

Индустрия, занаяти и търговия

Работници и служащи в индустрията, занаятите и търговията за 1928—1929 год. общо над 10,000 души.
Парните котли във В. Търновски окръг са с нагревна площ 10523 кв.м.
Двигателната енергия във В. Търновски окръг 14867 конски сили, (второ място след Софийски окръг).
Земеделие, лозарство и градинарство във В. Търновски окръг има най-добре уредени земеделски, лозарски и градинарски стопанства, чийто произведения намират широк пласимент на местните и чужди пазари.
В. Търновският окръг дава най-подготвените градинари за страната и за чужбина. Румъния, Унгария, Чехословашко, Югославии, Австрия. Полша, Русия, дори и Германия. Ежегодно отиват за чужбина около 20000 градинари.


 © Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания