ВТОРА ПРОГИМНАЗИЯ "ИЛАРИОН МАКАРИОПОЛСКИ" 1915-1944г.

Едва ли днес младежите знаят, че търновска прогимназия и гимназия преди 9-ти са носели имената на търновски митрополити. Девическата гиназия на митрополит Климент Търновски- нейн основател, а втора прогимназия на Иларион Макариополски- един от водачите на църковно-националната борба.
През 1909 г. се поставя началото на прогимназиалното образование, като се откриват две такива училища: Първа мъжка прогимназия (по-късно смесена), която носи името на дарителите Мариола и Стефан Белчеви, с директор Иван Златев, и Втора девическа прогимназия (по-късно също смесена) – “Иларион Макариополски”, с първи директор Моско Москов. Законът за просветата от 1909 година, приет от правителството на Александър Малинов, в което просветен министър е Никола Мушанов, създава условията за нов етап в българската училищна история. Според него управлението на училищата засилва централизирания си вид, а в обсега му се включват детските училища, основните училища и допълнителните курсове. Основното образование претърпява известна реорганизация. Първоначалното образование става четиригодишно и е задължително за всички деца. Прогимназията обхваща трите долни класа на гимназията, обособени в прогимназия. Законът разрешава съществуването на частните училища и обучението на децата от елита по домовете им от частни учители. Обучението в първоначалните училища и в прогимназията е безплатно и достъпно за всички деца. Гимназиалното образование е привилегия на "имотната класа". Броят на гимназиите е ограничен, във всеки окръг има по една мъжка и една девическа гимназия. Обучението в тях се заплаща.
За освещаването на прогимназията „Иларион Макариополски в общински вестник „Велико Търново”, бр. 26 1935 г. пише: „Всички присъствующи напуснаха тържеството с видимо задоволство, че са имали рядкото щастие да бъдат непосредствени свидетели на това важно събитие в живота на града ни. Накрай, нека пожелаем десетки години стаите и двора на това наше училище да се огласяват с хубавите детски песни, смехове, игри и приятни учебни часове и питомците му винаги да си спомнят с най-голяма радост прекараните ученически години в него и чрез делата си да оправдаят направените материални и морални жертви за тях.”  
Из семейния архив на сем. Костови
Катя и Никола Хаджиславчеви са щедри дарители за просветни и културни организации във В. Търново. Те дават 100 хил. лв. на Втора прогимназия „Иларион Макариополски“ за образуване на фонд, с чиито лихви да се подпомагат с облекло бедни ученици. 
 След 9-ти септември става втора политехническа гимназия- "ВАСИЛ ДРУМЕВ", която 1962-63г. се мести в новата сграда. 
През 1964г. в тази сграда е вече професионално-техническо училище по обществено хранене. През 1974–1994 г. е СПТУ по обществено хранене „Д-р Васил Берон“, от 1994 до 1998 г. – СПТУ по ресторантьорство и туризъм, след което се преименува на Техникум по туризъм. От април 2003 г. е Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.
Източници: Общински вестник "Велико Търново"- 1935 г. https://pedagogika.dokumentite.com
Текст и колаж: Грета Костова-Бабулкова

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания