Подпомагане на бедните в гр. В. Търново

из общински вестник Велико Търново от 1934г.
Традиция е за светлите Рождествени празници да се събират и раздават от общината помощи на бедните. Тая година това стана в много по-голям размер отколкото други път. По инициативата на г-н Кмета Ганчо Пеев и с ценното съдействие на Н. В. Просвещенство Знеполския епископ Софроний и началника на гарнизона полковник от генералния щал г. Н. х. Петков и представителки на местните благотворителни дружества — госпожите Евпрепия Манева и М. Д-р Василева се образува комитет за събиране помощи за подпомагане бедните. Комисията конституира енорийски комитети с енорийския свещеник, по един офицер и учител, които от 20 — 21 ХII обиколиха всички по-заможни граждани в домовете и дюкяните им и в резултат на което се събраха пари 69,972 лева и продукти — захар, брашно, облекло и обуща и др. за 16,685 лв. или всичко 86,612 лв.
Непосредствено преди празниците се извърши раздаването от разпределителна комисия в състав пом. кмета Сава Яранов, свещеник Юрдан Стойков, г-жа М. Д-р Василева и офицер - представител на началника на гарнизона. Раздадоха се в продукти 50,000 лева на около 500 бедни семейства в размер отъ 70 — 140 лева в зависимост от категорията за бедност и численността на семейството. Бедните се снабдяваха с купони, срещу които от магазините си набавяха продуктите. Отпуснаха се още на старопиталището 500 лв., на забавачницата на д-во „Милостивий- Самарянин“ 500 лева, на забавачницата в м. Асенова 400 лева, на ученическите трапезарии при прогимназиите 1300 лв., при гимназиите 1000 лева. Останалите суми продължават да се раздават."
М. Манолов

Грета Костова-Бабулкова
Старо Търново

Няма коментари:

Авторско право

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.

Абонирайте се, за да ни следите в