Йордан Кулелиев- търновски учител, общественик и краевед

Йордан Кулелиев - 4-то отделение около 1925г.
Йордан Кулелиев е роден в Търново на 4. 01. 1877 г. в многодетното семейство на Елена Рашкова Кулелиева и Христо Белчев. Като най-малък син той постъпва за първи път на училище в родния си град през учебната 1884/1885 година в първо отделение. По-късно през 1895 г. завършва Духовната семинария в Търново. Още тогава Кулелиев прави впечатление на своите учители със своя интелект и е изпратен като стипендиант на Светия Синод в Русия да следва Киевската духовна семинария. През 1898 г. се завръща в България и става учител. Като такъв той практикува цели 32 години, 17 от които в близките до Търново села, а останалите 15 години -в родния си град. Първо започва като учител в Трънска околия, където преподава една година. След напускането си е първоначален учител в село Поликраище, където се жени за учителката Мария Кълева. Йордан Кулелиев взима участие в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, за което получава грамоти от Министерството на войната и е награден с орден за гражданска заслуга.
Постепенно Кулелиев се издига като авторитет сред учителската среда в старопрестолния град: става председател на Търновското околийско учителско дружество, ръководи педагогически конференции, изнася реферати и пробни уроци, сътрудничи на в. „Съзнание”, орган на Българския учителски съюз. Пише редица статии и доклади на педагогически теми. Един от най-значимите му трудове е книгата “Девическото образование във В. Търново преди Освобождението (1822-1877 г.)”. Дълги години събира материали и пише по темата „Историята на училищното дело във В. Търново преди и след Освобождението”. 
Йордан Кулелиев сътрудничи и редактира в-к "Надежда”, "Общински вестник В. Търново”, в-к "Противоалкохолен лист”, "Великотърновски епархийски вести” в  продължение на половин столетие. Като търновски краевед се нарежда сред най-заслужилите познавачи и изследователи на миналото на Търново. Църковното настоятелство на църквата "Св. Цар Борис/Св. св. Константин и Елена" му възлага да води летописната книга към църквата и да събира исторически материали за църквата и дарителите. Издирванията му за личности и събития са печатани предимно в регионалния периодичен печат. Йордан Кулелиев е автор на 8 книги, които обобщават  краеведческите му занимания. Първата от тях излиза през 1904 г. - "Търново и сегашното правителство”. През 1927 г. по повод 100-годишнината от рождението на именития наш съгражданин, писателя Петко Р. Славейков, се появява друга негова книга - "Петко Р. Славейков (1827-1927)”. Йордан Кулелиев издава за родния си град и  "История на църквата Св. Цар Борис (бивша Св. Константин и Елена)”. Наред с тези издания, са включени други, сред които "Дружество "Здравец” в гр. В. Търново”, издадена 1935 г." Девическото образование във В. Търново преди Освобождението” от 1936 г. "Нашето село: Пътни бележки”, "Малките добротворци във В. Търново”. Той е автор на повече от 150 статии по различни въпроси, намерили място в централния и местен печат. В своите произведения Йордан Кулелиев не подминава и темата за дарителството, което по онова време е било характерна черта на българина. Писал е и за  читалищната дейност в града.  
Обществената дейност на Йордан Кулелиев е твърде широка. Той е един от основателите на Учителския въздържателен съюз (основан през 1922 г.), десет години е секретар на клона на Съюза за закрила децата в България; бил е и секретар - касиер на Окръжния читалищен съюз, както и председател на Просветния комитет. Кулелиев умира на 23. 03. 1966 г. в Кюстендил.
Документалното наследство от творческата и проучвателна дейност на търновския просветен деец днес се съхранява в Държавен архив - В. Търново. Материалите от фонда - № 931 К, са дарени лично от Й. Кулелиев през 1964 г. и допълнени от негови близки през 1969 г. Обособени са в 602 архивни единици, а архивните документи обхващат периода от 1858 до 1964 г. Документите са подредени в няколко раздела: Документи от биографичен характер; Творческа и проучвателна дейност; Служебна и обществена дейност; Кореспонденция; Илюстративен материал; Документи за други лица, свързани с фондо-обраувателя; Документи, свързани със събирателната и творческа дейност.
Снимки и документи от богатия личен фонд на Йордан Кулелиев се съхраняват  в държавен архив – В. Търново.

Източници: Юлия Симеонова- СВЕДЕНИЯ ЗА УЧЕБНОТО ДЕЛО В ТЪРНОВО ПРЕЗ XIX ВЕК СПОРЕД АРХИВИ НА ЙОРДАН КУЛЕЛИЕВ  http://focus-radio.net   
Снимка- Красимира Василева‎ 

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания