Твърде много били и празниците, които се празнували съобразно църковния
календар. От пролетните най-големи били Великден, Трифон Зарезан и
Георгьовден. Великден се празнувал не само три дни, а цяла неделя.
Страстната седмица се посрещала с всеобща радост. Извършвало се
коренно почистване на къщите, изтупвали се черги и покривки,
измивали се съдове. В четвъртък се червели яйцата, а в петък се изпичали
козунаците, колачета по търновски, които се нареждали грижливо в
килера между чисти и дебели подложки, за да запазят свежестта си.
Първият ден на Великден започвал с разнасянето на насипани със захар
козунаци и червени яйца на роднини, започвайки от кръстника. Към 12
часа всички тръгвали към църквите, облечени в празнични дрехи, а
жените с копринените си венчални рокли. В предвеликденската суетня
много заети били и сладкарите, защото предлагали ароматни козунаци,
козуначни кифли и краваи. Целият град ухаел на тези вкусотии,
разрешавани само и единствено по време на великденските празници.
Най-прочути били козунаците в сладкарницата на братя Цветкови и в
сладкарница „Виктория", собственост на Кръстьо Тонев. Престиж за всяка
добра домакиня било собственото производство на тези великденски
сладкиши, а търновки умеели да се състезават в приготовлението им.
Предвеликденска суетня се наблюдавала и по пазарищата и най-вече на
прочутата месарска чаршия, където сръчните месари окачвали по ченгелите
току-що заклани агнета и всеки можел да си закупи по избор агнешко месо,
което задължително присъствало на великденската трапеза. Особено
популярни били агнешките шишчета, считани за търновски деликатес.
Прочетете още- Свят ден Великден
Грета Костова- Бабулкова
Старо Търново
РАЗГЛЕДАЙТЕ АЛБУМА СЪС СТАРИ ВЕЛИКДЕНСКИ КАРТИЧКИ
ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ

Няма коментари:
Публикуване на коментар