ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! /поздрав от Търновски митрополит Софроний- 1946 г./

 
 Из "Търновски епархийски вести"- 1946 г.
 
Защо търсите Живия между мъртвите?
Няма Го тука, но възкръсна
(Лука 24, 5 — 6).
Иуда Го предаде. За тридесет сребърника Го продаде. Еврейският Синедрион Го осъди на кръстна смърт. Предателят- ученик отиде и се обеси. Пилат си уми ръцете пред еврейския народ, като каза: „невинен съм за кръвта на Тоя Праведник: вие му мислете!“. И целият народ отговори и рече: „Неговата, кръв нека бъде върху нас и върху нашите чеда“ (Матея 27, 24 - 25). 
 Оттогава, и до днес кръвта на Праведника тежи върху тоя народ и върху всички, които продължават да вършат делото на тогавашния Синедрион с Анна и Каяфа, и продължават да Го търсят между мъртвите! 
А Той е жив, Той възкръсна. Милиони души, които повярваха и вярват, възкръснаха от мъртвилото на неверието и се спасиха. Спасяват се и днес милиони страдни човеци по света. 
Продаден, осъден, погребан, Той възкръсна в третия ден, според Писанията, и се възнесе на небесата, и седна отдясно на Отца, и пак ще дойде със слава, за да съди живите и мъртвите, и Неговото царство не ще да има край. 
Това е нашата вяра. Българският народ изповядва тая вяра повече от хиляда години. В дни на тежки изпитания човеците и народите обръщат по-често очите си към небето, от гдето иде помощ. Възкръсналият Христос Бог, към Когото отново са обърнати милиони човешки очи за спасение, и днес дарява просветление на разума, облагородяване на сърцата и закрепване на добрата воля у човеците за мир и любов, за правда и свобода между народите.
На всички духовни и мирски наши чеда във В. Търновска епархия от все сърце пожелаваме възвестения от Възкръсналия Животодавец благодатен мир на апостолите и възторжена радост на мироносците, които се удостоиха да чуят ободрителните думи: „защо търсите Живия между мъртвите? Няма Го тука, но възкръсна!“. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 
Търновски Митрополит СОФРОНИЙ.

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания