В ПАМЕТ НА РАДКА, ИВАН И СТЕФАН КОСТОВИ
СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Красивата местност Ксилифор


Местността Ксилифор се намира на 4 км източно от Велико Търново и е предпочитана дестинация от повечето туристи. Името "Ксилифор" идва от гръцкото “Ксило” – „дърво” и “форо” – „нося” и означава “място за добиване, свличане на дърва”. Наличието на растителност и вода са превърнали Ксилифор в чудесно място за туризъм. Заради многото си качества и особености местността се оформя и като център на екологичния туризъм с много екопътеки и пешеходни туристически маршрути. Малкото езеро и зелената поляна наблизо също са безкрайно атрактивни за посетителите - езерото допринася за настроението и гледката, а широката поляна създава перфектни условия за различни спортове на открито и чист въздух, както и преспиване на палатка за любителите на къмпинга. Изградени са беседки и места за пикник и палене на огън. Над езерото има тераса, на която лятно време се разполага барбекю. На поляната над езерото ромоли и чешма с бистра студена вода. Местността е известна с чистия си въздух и преданието, че тук и над село Арбанаси минава въздушно течение от Беломорието. Точно до езерето се намира хижа Ксилифор, а недалеч е и хотел-ресторант "Момина крепост"
Студентският пленер „Паркова скулптура и функция” се провежда от 2011г. насам, като през 2016г. за първи път беше организирана работилница за деца и ученици. Така година след година се реализира идеята на туристическо дружество “Трапезица-1902” Ксилифор да стане художествена галерия на открито. Десетките вече огромни или по-малки дървени пластики и скулптури изглеждат така, все едно са направени ей сега, преди миг. Студентите и приятелите им от туристическото дружество непрекъснато ги поддържат, боядисват, байцват, укрепват, за да бъде местността приказен парк. 
Източници:  http://www.strannik.bg http://www.desant.net
Снимки и видео: Грета Костова- Бабулкова 
Старо Търново
РАЗГЛЕДАЙТЕ АЛБУМА
>

Няма коментари:

ДАРЕТЕ И ПОДКРЕПЕТЕ

Описание Сума
Дарение BGN

Дарение в евро

Абонирайте се, за да ни следите в

Популярни публикации

Авторско право

Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.