Красивата природа на местността Гарга баир

Панорама от Гарга баир
Местността Гарга баир се намира близо до хълма Трапезица, до Велико Търново. Навремето, западно от хълма е имало кланица, поради което над него са се виели ята гарги, откъдето произлиза и името му. В югозападната част на Гарга баир през 19 век е съществувало турско укрепление (табия) с квадратна форма със страна около 40 м. Укреплението е било част от турска отбранителна линия, включваща още едно укрепление на връх Картала и каменна стена между двете, преграждаща Дервентския пролом на река Янтра. Целта на двете укрепления е била да защитят Търново от настъпващите руски войски на генерал Гурко. Очакванията са били той да настъпи по пътя край поречието на река Янтра от към Дервеня. В такъв случай двете батареи са щели буквално да разкъсат войниците в пролома. Родолюбив българин от село Самоводене обаче предупредил настъпващите войски и те с лек обход навлезли откъм село Беляковец, като след кратка престрелка на 7 юли 1877г. освободили старата столица. Регионалният исторически музей настоява мястото да бъде обявено за защитено, тъй като се предвижда в близко бъдеще застрояване му. От там се открива чудесна гледка към Велико Търново, Царевец и Трапезица. От снимките ще видите уникалната природа на тази местност, която трябва да бъде опазена! 

Използвана е информация от http://strannik.bg
Снимки и видео: Грета Костова- Бабулкова

ПОДКРЕПИ И РАЗГЛЕДАЙ АЛБУМА

  

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания