Турският мост

В Пътеводителя на града от 1907г. пише за Турския мост, че се намира южно под крепостта Царевец и пресича река Янтра към отсрещния хълм Света гора (сега квартал Света Троица). Той е дълъг 60м. и висок 8м. Построен е бил от Али Феруз-бей (често се споменава Али Ферузбеев мост), онзи същият турчин, които е съградил и джамията на Хисара /Царевец/ (1435 год.). Устоите на моста са от дървени пилоти под дъното на реката. Дотогава през реката се е преминавало с лодки (каици). Запазен е доста по-късен спомен за семейството („адмиралтейството”) на Пандура, които се препитавали от превозване през реката с каици. Пролетта на 1897г. се оказва фатална за един от първите търновски мостове. Ферузбеевото съоръжение е съборено до основи от голямото наводнение. Буйните талази с безпощадно разрушителна сила помитат моста, служил безотказно на хората от векове. Документирани спомени свидетелстват, че „Ради Юрданов плаче като дете, кога гледа водната стихия и частите на Ферузбеевия мост да се мятат в едно общо и трагично за сърцето и погледа зрелище”. Макар и с по-бавни от очакваното темпове, общината възстановява моста и той отново заема достойно място в живота на търновци. Така например малцина знаят, че след Освобождението конаците, разположени в близост до Ферузбеевия мост, служат като болнични помещения. През 1923г. в Търново е създаден и Български народен морски сговор с председател подполковник Никола Недев. Организацията имала за цел популяризирането на плавателността на река Янтра и пълноценното използване на голямото водно богатство. По нейна поръчка в град Варна била построена първата спортна лодка в България за 6 гребци, с което се слага началото на водните спортове по река Янтра. По късно били поръчани още две спортни лодки за 4 и за 6 гребци, създадени са дамски, мъжки и младежки клонове на организацията. През 1924г. на завоя на реката под Турския мост било направено и кокетно пристанище, където акостирала малката флотилия.
След Освобождението на Турския мост се чествало и Свето Богоявление (Йордановден), като великотърновският митрополит отслужвал тържествен водосвет и хвърлял кръста в ледените води на река Янтра.


Източници: "Пътеводител на В. Търново и околността му от 1907г." http://strannik.bg

 
Снимки- Държавна агенция ”Архиви”

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания