За Плаковския манастир- Т. Янков

На 2 км. от Капиновския манастир, всред една очарователна гориста местност, оттатък р. Елешница, се издига Плаковският манастир „Св. Илия“. И той си води началото, както повечето манастири около Търново, от Търновското царство, но при нахлуването на турците, и той не е избягнал общата участ — ограбване и разрушение. Наново е бил възстановен в XVII в. от един монах, който на развалините на старата църква издигнал нова в 1743 г. Но във време на кърджалийските беснувания, бил наново ограбен и разрушен. Не много след това, в 1835 г., когато била разкрита „Велчовата завера“, която имала за средище манастиря, бил отново разграбен и разрушен. За трети път бил възобновен в 1845 г.
Старата малка църквица била съборена и на нейно място издигната голяма и хубава, а заедно с това, и днешното голямо манастирско здание. В долния си етаж то е масивна сграда с каменни стълбове, а горният етаж — паянтов, но красив.
Църквата е покрита с живопис в 1852 г. от тревненски живописци. — Друга, по-малка църквица, наречена „Балъклии“, се намерва на южната страна от манастиря. От книгите на стария храм са запазени някои, печатани във Влашко, в Бузоу, в 1698 г. В тях се намират бележки от края на XVIII век.
На 3 км., южно, върху левия бряг на Елешница личат развалини от римска крепост. В този манастир в турско време ставаше голям събор на храмовия празник и голям пазар на разни стоки. Множество сергии се нареждаха, и дошлите от околните села поклонници си пазаруваха, кой от каквото нужда имаше.
*
Публицистътъ П. С. Кършовски твърди, че тия два манастири — Капиновския „Св. Никола“ и Плаковския „Св. Илия“ — били основани в 1272 г.).

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Become a Patron!

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания