За Колю Фичето

 По спомени на Николай Евстатиев Мартинов, син на Евстати Мартинов

Според думите на баща ми Колю Фичето е бил среден на ръст, винаги забързан за работата си и постоянно умислен. Може би тази му замисленост се е дължала на това, че в главата му са зреели планове за нови строежи, които впоследствие така майсторски сътворявал. Той е бил голям патриот. Вместо с оръжие в ръка, той чрез своето майсторство се борил срещу турското робство. Известни са неговите  алегорични фигури в устоите на Беленския мост на р. Янтра. Когато той е строил турски обществени сгради, той им е предавал кръстовидна форма, с което искал да покаже, че кръстът стои над полумесеца.  Такъв например е строежа на Търновския конак, сега общински народен съвет, който гледан от "птичи поглед" има кръстовидна форма на строежа. В този конак е трябвало да зеседава Учредителното събрание при освобождението на България от турско иго. Тогава през 1878 год. се е изказало мнението, че сградата не може да издържи тежеста на многото народ, като се предполагало, че ще има такъв. Тогава една руска рота е била накарана да марширува с парадна стъпка по горния етаж на сградата, която цяла се тресяла, но не се съборила. Руските инженери, които присъствали на това изпитание се произнесли за нейната здравина и Учредителното събрание се състояло в нея. 
С любезното съдействие на Живка Лазарова, внучка на Евстати Мартинов

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания