Стари банкноти с панорами от Велико Търново

Първата банкнота е емисирана през 1929 година, нейният номинал е 250 лева. Основният цвят на банкнотата е виолетов. Формат – 164 х 87 мм, хоризонтален. На лицето и е отпечатан вляво държавният герб, а вдясно е образът на Н.В. Цар Борис III във военната си униформа. На гърба на банкнотата е разположена известната панорама от Велико Търново /местност "Боруна"/. 


Автори на проекта –Александър Божинов, Васил Захариев. Отпечатана е в „Thomas de La Rue“, Лондон, Англия. В обращение от септември 1940 г. до 16 март 1947 г.
 
Велико Търново се показва по-късно върху още една банкнота с доста голям номинал – 5000 лева, с емисия 1929 година. На чиито гръб отново е панорамна гледка от Велико Търново /Преображенския манастир/. 

Автори на проекта –Александър Божинов, Васил Захариев. Отпечатана е в „Thomas de La Rue“, Лондон, Англия. Тя е била в обращение от месец март 1941 г. до началото на 1943 година.

Следващата банкнота с панорама от Велико Търново е с емисия 1943 г. и номинал - 200 лева. С лице – Цар Симеон II Гръб – гледка на В. Търново /местност "Боруна"/

 Последната банкнота върху която има Търновска панорама е добре познатата по времето на комунизма петдесетолевка с Царевец. Емисирана е през 1990 година. Авторът на проекта- Димитър Тошев. Отпечатана е в печатница "Гознак” в тогавашния СССР. В обращение е от 22 ноември 1990 г. до 31 декември 1997 година.
ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания