Легендарната фамилия Бъклови

Константин Д. Бъклов, родоначалник.
 „Братя Бъклови“ е семейно предприятие със седалище в Русе, което се занимава с търговия на едро с различни стоки и свързаните с тази дейност кредитни операции. Фирмата е регистрирана през 1898 година и продължава дейността на създадената през 1880 година търговска къща на Константин Димитров Бъклов, баща на братя Бъклови. Основните стоки, с които търгува предприятието, са обущарски материали, шевни и плетачни машини, галоши и други. Варненският клон на фирмата е основан в края на ХІХ век, софийският – през 1906 година, а пловдивският – в края на 1926 година. В края на 20-те години в управлението на фирмата участват братята Петър, Йонко и Панайот Бъклови, родом от Търново, както и Манол Караначев. Централата се управлява от Йонко Бъклов, а софийският клон - от Петър Бъклов и М. Караначев, който е представител на наследниците на Д. К. Бъклов. Пловдивският клон се управлява от К. Христов, а варненският - от Панайот Бъклов.
От 1918 до 1927г. Петър Бъклов е народен представител на Русе и често защитавал интересите на своите избиратели. Той печелил техните симпатии с изключителното си дар слово. В изборния ден пред дома на брат му Йонко в Русе, където отся­дал за избирателната кампания, се устройвало народно веселие с много музика и кръшни хора. Като запасен офицер той участвал в Балканските войни (1912-1913 г.) и Първата световна война (1915-1918 г.). Награден е с Кръст за храброст и други ордени. Умира в София на 16 октомври 1933 г.
Братя Бъклови били щедри и човеколюбиви, фирмата разпо­лагала с фонд за благотворителни цели, поддържала детски трапезарии, помагали на нуждаещите се. На всички свои дългогодиш­ни служители фирмата помагала с финансови средства, за да си построят собствени жилища. Но особено процъфтявала тяхната благотворителност по време на коледните и новогодишни празници. По 100 бедни учени­ци от Търново получавали галоши и шушони в празничните дни, подарък от фирма „Братя Бъклови".

Такава шетня и суета настъпвала по Нова година, постоянно се зареждали складовете и магазините с шевни машини и велосипеди - едни от най-търсените коледни и новогодишни подаръци. При­повдигнато празнично настроение съпровождало цялата търгов­ска дейност. Украсявали се магазините с гирлянди и коледни елхи. Толкова далновидна била политиката на фирма „Братя Бъклови" по отношение на своите клиенти, та на всеки били изпращани от­крити пощенски картички, на които освен търговските съобще­ния се поставял красиво оформен печат „Честита Нова година". Това било и реклама и уважение към многобройните клиенти.
Всички братя и сестри от фамилия Бъклови били щастливо задомени и имали многолюдна челяд. Живеели сплотено и в най-ху­бави отношения помежду си. Имали една цел - работата и благо­то на семейството. Децата получили добро образование и възпи­тание. За съжаление голямата икономическа криза в края на 20-те години не отминава и „Братя Бъклови" и след 49-годишно същест­вуване фирмата прекратила дейността си. До известна степен става жертва на споровете, амбициите и дрязгите между франко-белгийска банка и Българската търговска банка. Tози банкрут предизвикал много вътрешни семейни катаклизми. Разрушила се стабилността на едно голямо и с традиции семейство. Всички изпитали върху гърба си последиците от печалния завършек на едно дългогодишно и изградено с труд и постоянство благополучие.
Използвани са материали от книгата "Спомен за Търново" на Катя Митова-Ганева
 
ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания