НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И НЬОЙСКИЯТ ДОГОВОР

Из общински вестник "Велико Търново"
28 ноември 1934 г.
 
Българското Народно събрание в заседанието си на 9 ноември 1919 г., като приема наложения на България проект за мирен договор, заявява:
„С чувство на безгранична скръб Народното събрание узнава, че последната дума на великите съюзени сили по условията на мирния договор с България остава неизменна. Потъпкват се всички оповестени принципи за международна правда и за свободно самоопределяне на народите. Българският народ се наказва с крайна жестокост. Вместо право на самоопределение чрез плебисците за откъснатите части от българския народ, късат се нови части от тялото му, за да се поставят под чуждо робство. Вместо най-пряк териториален излаз на Егейско море отнема се на България единственото ѝ пристанище на Егейския бряг. Вместо гарантиране на свободен политически и икономически живот за страната ни, България се вижда осъдена на политическо и стопанско поробване. Вместо един мир, който да донесе омиротворение на Балканите, изкопават се нови ями, отравят се още повече отношенията между балканските народи. Срещу такъв мир Народното събрание смята за свой дълг в този трагичен момент да издигне високо още един път, в името на целия български народ глас на протест. В името на историческата правда, в името на оповестените принципи за свобода и справедливост, дори към слабите, в името на милиони невинни българи, които имат право да живеят своя свободен национален живот, Народното събрание протестира против този мир на неправда и, като остава на отговорността на правителството и по-нататъшните му мероприятия за запазване интересите на България, минава в дневен ред“.
ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания