Първият почетен гражданин на В. Търново

Първият почетен гражданин на В. Търново по решение на тогава действащия общински съвет през 1916г. е фелдмаршал Август фон Макензен - командващ съюзническите войски през Първа световна война. С неговото име е била известна днешната главна улица- "Независимост" преди 9-ти септември. След 9-ти била преименувана на "Г. Димитров". Макензен се отличава като командващ през Първата световна война и става един от най-бележитите германски военни лидери. През октомври 1915 година Макензен става общ главнокомандващ на германските, австро-унгарските и българските части, воюващи срещу Сърбия и разбива ефективната сръбска съпротива. В 1916 година Макензен води успешна кампания срещу Румъния (под командването на генерал Ерих фон Фалкенхайн). Той командва многонационалната армия от българи, турци и германци. Въпреки това атаките му са много успешни, разбивайки румънските, руски и сръбски части, изправени срещу него. По време на боевете в Добруджа Макензен влиза в конфликт с командващия Трета българска армия - генерал Стефан Тошев, който отстоява интересите на българската страна.
Прочетете: Фелдмаршал Август фон Макензен след превземането на Тутракан заявява: „Българската армия е една от най-добрите в света”. След тази кампания е награден с "Schwarzer Adler" (черен орел), най-високият по ранг рицарски орден в Прусия и е повишен във фелдмаршал. От 1917 година е военен губернатор на Румъния. През 1920 година се пенсионира от армията. Въпреки че е в опозиция на новото републиканско управление, той страни от обществени кампании. До края на живота си остава убеден монархист, което води до недоверие, прераснало в конфликт с Хитлер. Макензен умира на 8 ноември 1945 година, след Втората световна война, на 95 години. 

Регионалният исторически музей притежава бюст на първия почетен гражданин на Велико Търново - германският фелдмаршал Аугуст фон Макензен.
Грета Костова- Бабулкова 

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания