Зимни спомени от старо Търново

Пътеводителят на В. Търново от 1907г. описва зимата в града така: "От есента, която понякога продължава да стои топла и до първите числа на м. декември, незабелязано се преминава към зимата. Последната трае до края на м. януари или до половината на м. февруари, при което острите студени дни (с температура — 15°, —20, —25° С) са редки. Дни с такива температури биват обикновено 3—5 подред, след което настъпват дни с приятна зимна температура (от — 1° до —7° 0). Често през зимата духа южен вятър, който през м. януари очиства снега и накарва дори плодовите дървета да цъфтят. Реката Янтра, която лесно замръзва поради маловодието си, доставя на гражданите лед за през горещите летни дни и прави хубава пързалка за кънки през зимата. Много от покритите със сняг градски улици поради стръмнината си служат за пързалки на децата. "
Д-р Сава Русев с спомените си пише: "През зимата, щом паднеше първият сняг, бяхме по цял ден на пързалката. Шейните си правехме сами или ги правеха по-големите ни батьовци. Отдолу ги обковавахме с демири (железен чембел), за да се плъзгат по-добре. Други се пързаляха с кънки, а трети с дъги от каци вместо ски. Реката често биваше скована с лед, дебел 30 до 40 см. Сечаха го с брадва на блокове, поставяха го в ледници (изкопани трапове в земята) и през лятото го продаваха на бирарии и кръчми за изстудяване на питиетата. Когато станах 10-годишен, почнах да ходя на «каток»-по реката или на двете блата при Зеленка. Щом се стъмнеше, вечеряхме. След това почистваха масата, поставяха голяма газена лампа номер 12 в средата на масата, а ние се нареждахме наоколо. Всеки смяташе, пишеше, рисуваше, без да пречи на другите. Приготвиш ли си домашните, прекръстваш се и лягаш да спиш. Така бързо и дълбоко заспивахме, че сутринта едва ни събуждаха за училище."
 Търновецът Методи Хаджипетков, макар в много неща да е пръв, днес името и делата му са напълно забравени. Едва ли има по-отворен, по-предприемчив и амбициозен човек, така отдаден на родния град, със съществен принос в икономическото и стопанското му развитие, популярен както в търговския свят, така и в обществения живот. Когато се връща от Чикаго, Методи Хаджипетков докарва с багажа си и детски шейни и кънки. През зимата именно той става радетел за надбягване с кънки по замръзналата река Янтра. Както подобава на човек, бил в САЩ, когато организирал пързалянията и надбягванията с кънки, свиквал градската музика и правел бюфет на брега на реката. След това раздавал награди.
Източници: книгата "СПОМЕНИ И АНЕКДОТИ ЗА ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ" от Сава Русев -1985г. , книгата"Споменъ за Търново"- Катя Митова-Ганева
Грета Костова- Бабулкова
 
ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания