В ПАМЕТ НА РАДКА, ИВАН И СТЕФАН КОСТОВИ share buttonYouTube channel- Veliko Tarnovo СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, ПРЕПОРЪЧАЙТЕ ГО!

Съзерцания

Из книгата "Между Царевец и Трапезица-пътни картини, легенди и видения" на Любомир Владикин /1931г./
- Ето Търново!- извиква онзи, който за пръв път го вижда, отгатнал го по необикновените хълмове, или по трепета на сърцето.
Странникът спира. И погледът му, като пияна от възторг чучулига полита нататък, за миг се издига до каменните венци по челата на хълмовете, потъва в пропастите между тях, губи се по чудните извивки на Янтра и знае где да кацне, за да се любува и отдъхне.
Природата рядко е била така вдъхновена, така странно капризна, както в ония предалечни времена, когато този огромен масив се е пропукал на няколко урвести хълмове, а змията на Янтра се намъкнала в дълбоките пукнатини, прояждала ги, лутала се в техния лабиринт и сякаш едвам намерила изход. И днес тя изглежда залутана: окото не може да схване в коя посока тече, от где иде и къде отива, но от гдето и да надникне в пропастта все нея вижда.
Всички пътешественици, в миналото и сега, говорят с възторг за този кът от земята ни и казват, че никъде по света не са срещали такава природа. — „В цяла Европа няма нищо подобно“, пише Иречек, а Молтке, който придружавал султан Махмуда в пътуването му (1837г.), бележи в дневника си: — „Никъде и никога още не съм видял по-романтично местоположение“.
Възхваляват го старите византийски и български летописци, описват го и новите ни писатели, но най-добре го е казал францисканецът Петър Богдан Бакшич. Той казва просто: „Cosa impossibile di narrarlo“ — „Не може да се опише!“ Ала Пенчо Славейков го е надминал — той е характеризирал Търново тъй оригинално, както никой досега: върху една изгледна картичка от града, която преди двайсетина години изпратил до проф. Ал. Балабанов, Пенчо написал: „Един фотографиран блян на дяда Господа!“

Грета Костова- Бабулкова
Старо Търново
Ако оценявате труда ми и желаете да направите дарение, благодаря Ви!
Описание Сума
Дарение BGN

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако ви харесва блога може да ме подкрепите с дарение
Описание Сума
Дарение BGN