Окръжната сметна палата (Окръжен съвет)

На 11.04.1910г. се полага основният камък на една от най-забележителните сгради във В. Търново - тази на Окръжната сметна палата. Целият град се стича на площада пред Царевец. Тържественият водосвет е отслужен от великотърновския митрополит Антим I. В основите на сградата се зазижда специален акт с имената на царя и царското семейство, министерства и министри, съпричастни към строежа, кметската управа, авторите на проекта и строителите. Необходимостта от сградата се появява след големия пожар на 18.12.1906г., когато изгаря сградата на Общината, разположена в някогашния турски конак. На 30.09.1908г. Търновската окръжна постоянна комисия изпраща писмо до тогавашния кмет Иван Вителов, че е взела решение да построи здание в Търново, в което да се помещава. Търновският градски общински съвет на своя извънредна сесия на 7.10.1908г. взема следните решения: 
1. Отстъпва се на Търновския окръжен съвет 1454,50 кв. м празно място от градската градина, находящо се в Търново, в местността Кая Баш с граници: от три страни улици, от четвъртия площад, с условие върху това място да се строи само и единствено Окръжна палата, за свое и на постоянната комисия помещение, на обща стойност за сумата 15 000 лв. 
2. Окръжният съвет може да употреби така отстъпената градина само за горната цел, в противен случай градината си остава общинска. 
3. Получената сума 15 000 лв. да се употреби за докарване вода в Търново. 
4. Упълномощава се кметът за издаване на крепостния акт. Обявен е конкурс за изработване проект на сградата. Предоставени са много предложения, но авторитетното жури определя първа награда на арх. Никола Лазаров от София с проект, наречен „Царевец“, втора награда - арх. Тодор Петров, също от София, и трета - на търновския архитект Георги Козаров. Възникват известни разногласия и в крайна сметка на 24.05.1909г. журито излиза със становище: новата сграда да бъде компилация от всички премирани проекти, като новият план се възложи на арх. Георги Козаров в сътрудничество с държавния арxитeкт Джангозов. Обявеният търг за строител-предприемач е спечелен от известния великотърновец Никола Хаджипетков. Определен е и много кратък срок за изграждането на сградата - не повече от 12 работни месеца, като стойността на сградата да не надхвърля 200 000 лв. до окончателното ѝ завършване. И срокът е спазен. 
В края на август 1911г. с тържествена сесия на Окръжната постоянна комисия сградата е открита. Тя е първата обществена постройка със собствено парно отопление. Колонадите, красивите мозайки, оформените двустранни стълбища и осветителни тела я правят неповторима. Впечатляващо е фасадното оформление, покривната част с интересни декоративни орнаменти. По това време техническата служба в Общината е поверена на известния великотърновец Леон Филипов. На него се дължат красивите декоративни орнаменти по прозорците, на парадния вход, балкона, капандурите, по покрива. Сградата съдържа 32 големи стаи, с широки коридори, с просторна заседателна зала. На челото на Сметната палата е поставен красив часовник, който биел на всеки половин час. Голямото земетресение от 1913 г. не пощадило и тази забележителност на града. Много бързо била възстановена сградата в почти същия ѝ вид, но, уви, часовникът никога вече не се появил. Сградата винаги е имала представителни функции със своето величие и чар, но днес само красивият ѝ външен вид напомня за миналата ѝ слава.
Днес емблeмaтичнoтo и вce oщe кpacивo oтвън здaниe e oтвopeнo, вcичкитe мy вpaти ca paзбити, стъклата на прозорците счупени. Вътpe e aбсолютна мизepия, направо да ти се доплаче... Сгpaдaтa e чacтнa coбcтвeнocт и за 11 години сменя пeтимa coбcтвeници.. Зaпoчвa се пpeз aвгycт 2005г., кoгaтo cлeд peшeниe нa Общинcкия cъвeт cгpaдaтa е пpoдaдeнa oт Общинaтa на фиpмaтa нa Гeopги Вълeв “Пoликoмepc СГ” ЕООД.  Въпросите са много: Защо Общината се отказа от този имот? Защо институциите допускат разрушаването на този имот?  Ето тук едни млади хора също задават много въпроси и пишат за това как мафията изкупува културни паметници на килограм, а общината мълчи... Търновци се надяваха, че тази сграда ще се превърне не в поредния хотел, а в музей, но затова сградата трябва да бъде общинска собственост. Каква отговорност носи общината пред всички търновци и дали може да изкупи вината си пред тях?...  
 
Цветелин Илчев- журналист през 2017г. намери средновековен стенопис, датиран от XIII век да лежи безстопанствен в сградата. Като труден и скъп за реставриране обект, стенописът останал да чака финансиране. И вероятно ще го чака още дълго… Дали някога изобщо ще видим този ценен стенопис реставриран...
Гледайте филма за намерените фрагменти от забравения уникален средновековен стенопис, датиран от XIII век в изоставената сграда на Окръжната палата.
 
Източници: Книга "Споменъ за Търново"- Катя Митова-Ганева, http://www.dnesbg.com 
Грета Костова- Бабулкова 

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания