Български морски сговор и Търново

Мнозина ще се изненадат, но през двадесетте години в Търново е можело да се видят лодки по Янтра. Инициатор за появата им бил т. нар. Български морски сговор, а най-предпочитани места за гребане – пълноводните отсечки от меандрите на реката в чертите на града, около и под Балдуиновата кула.
Организацията имала за цел популяризирането на плавателността на река Янтра и пълноценното използване на голямото водно богатство. По нейна поръчка в град Варна била построена първата спортна лодка в България за 6 гребци, с което се слага и началото на водните спортове по река Янтра.  По късно били поръчани още две спортни лодки за 4 и за 6 гребци, създадени са дамски, мъжки и младежки клонове на организацията. През 1924г. на завоя на реката под Турския мост било направено и кокетно пристанище, където акостирала малката флотилия.
В бр. 6 на сп. "Морски сговор" от 1924г. пише: "Първите искри на тази организация бяха хвърлени в Търново, след като вражеските корабни оръдия за пръв път в третото царство проехтяха над Черноморските ни градове. Сигналът на търновските железничари, основали в 1913 год. фонда „Народен кръстосвач „Отец Паисий“, биде разбран и подхванат в цялата страна, комитетите бърже никнеха, а основаха се и нови фондове — „Миноносец Св. Кирил и Методий“, „Българска военна флота“ и др.; родолюбивият българин, схващайки по инстинкт голямото значение на хвърлената идея, щедро даваше лептата си . . . Така се трупаха стотинки и левове, с които разбуденото, но не канализирано национално съзнание искаше да защити и запази своите брегове, станали му изведнъж скъпи. След чувството, не закъсня да се яви и разумът — един наш професор и двама високообразовани моряци замислиха основаването на общонародна културна организация, която да понесе, отгледа и високо да издигне току-що родилата се българска морска идея. Пожарът на голямата война забави, но не задуши хубавото начало; тримата апостоли поведоха широка пропаганда в печата още през течение на войната. Погромът разпръсна и отне възможността на тия труженици да работят на новото поприще, — двамата от тях — Антонов и Серафимов, един след друг починаха; третият — професор Консулов — пръв, заедно със своите колеги от университета, подаде ръка на шепата моряци, които в 1920 година решиха да турят на здрави основи развитието на националната морска мисъл."

Впечатления от конгреса на Български Народен Морски Сговор - август 1928 год. във Велико Търново.
През време на конгреса три аероплана, снабдени с фотографически апарати, летящи откъм Шипка, трепкаха криле, всеки ден, над старопрестолния град и правеха из низко снимки, които са изпратени до секретарията на Б. Н. М. С. Трен като морска пиявица се промъква из живописни дефилета, над него навити кълба пушек. Из прозорците на купетата надничат глави в морски фуражки; развяват се дамски кърпи и пътници с чанти в ръце нетърпеливо чакат спирането на трена, за да бъдат първи на перона на гарата.
Река Янтра, като огромна светлолюспеста змия, прави чудни извивки; опасвайки най-оригиналния град на света, провирайки се напреки през няколко каменни и железопътни моста и игриво скривайки се в далечината... Градът, Царевец, Трапезица, Картал-тепе... Като грамадни океански параходи, заседнали един до друг, умислени масиви, задрямали като мистични чудовища...
Гарата, обкичена със знамена има празничен вид. На перона редици: Членове на Морски сговор, легионерки и легионери в красиви форми, военната музика — музиканти с надути бузи... види се свирят марш— Ботевата песен. Делегати и делегатки в разни пози, с и без шапки на главата, личат като неподвижни фигурки. Пред тях, начело на посрещачите, джентълменската фигура на председателя на клона — красивия окръжен... (Казано П. С. в последствие, в него се влюбили всички делегатки и делегати), до него с гола лъсната глава — неговия подпредседател, трябва да е Тенекеджиев. Над тях стърчи висока фигура, в моряшка капитанска униформа, много прилична на секретаря на Сговора известния Славянов. От самата снимка личи, че не се държат приветствени речи, защото всички са в спокоен вид, с усмихнати приветливи лица... Няма начумерени важни физиономии. На много места двойки, прекръстосали ръце...
Накатерили се къща връз къща и народ по улици и балкони един връз друг, като гимнастическа пирамида (гледани напреки от аероплана), поздравляват с шапки и ръце към минаващите редици... Тук редовете са стройни: моряците стъпват самоуверено, под крак и се прохлъзват под арка от зеленина.Тясната главна улица натъпкана само с глави... От височината изглежда като груб полицейски шнур. По-нататък до сечената канара, пред Царевец, шествието се откроява в изглед: като че Цар-Асеновата войска се завръща от победен поход край Черноморския Одесос... Тук препречени ленти — надписи и много, много знамена. На челото на Царевец е кацнала кокетна туристическа хижа, с изглед на форт, а над и около нея национални и интернационални знамена.
Аеропланите правят някакви извивки и наново се явяват да продължават своите снимки. И твърде отблизо сега е фотографирана хижата: Сега по нейните прозорци се виждат разпрострени да съхнат моряшки потни блузи, горни и долни мъжки, и две дамски ризи... Изглежда, че делегатите са в домашна обстановка — на отмора. А в обширния салон, през широко отворените прозорци се вижда струнен оркестър връх естрада...Въздухът е нажежен трепти на талази и на фонда към Картал-тепе и Гарга баир се появява теменужна окраска с оранжеви петна. Здрач. На другия ден, при по-силно слънце, от аеропланите са правени снимки, твърде напомнюващи панорама — албум, картини, продавани при всяка по-реномирана книжарница...
Списание "Морски сговор"
Прочетете още: Пристанището на търновския спортен легион на р. Янтра
Грета Костова- Бабулкова

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания