В ПАМЕТ НА РАДКА, ИВАН И СТЕФАН КОСТОВИ share buttonYouTube channel- Veliko Tarnovo СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, ПРЕПОРЪЧАЙТЕ ГО!

Арменската църква

Църквата фигурира още в първия пътеводител на Велико Търново от 1893г.  В него се казва, че в града има древна арменска църква с 25 надгробни плочи на знатни арменци. Тя е била полувкопана, както и останалите храмове в старата столица, с два входа и два надземни етажа, а дължината ѝ е била 12 метра. В Пътеводителя на В.Търново от 1907г. за арменската църква пише:"Арменогригориянската църква се намира в горната махала, на север от църквата Св. Богородица. Тя е малка църквица, „Св. Богородица“, която много търновчани не знаят поради скритостта ѝ. Тази църква съществува от незапомнени времена. До освобождението в нея се извършваше служба, понеже имаше в града свещеник и няколко арменци. Сега служба там се не извършва. Дворовете на всички църкви бяxa здраво оградени, защото в тях до освобождението ни ставаше погребването на мъртъвците." През 1640 година тя е описана от католическия епископ Петър Богдан, като „дълга 13 стъпки, широка седем стъпки с дървена горна част и великолепен олтар от мрамор, подарен от кардинал Балдини”. Църквата се е наричала „Успение на Света Богородица". Арменците купили храма, просъществувал до ХІХ век, от дубровчани някъде през 1680-1685г. Каменен кръщелен купел, олтарната маса с врязан кръст и няколко надгробни плочи е открил екипът, ръководен от археолога Хитко Вачев. Върху каменния купел има надпис от който личи, че е дарен от жена на име "Мириам". 
Храмът, съществуващ повече от 6 века, обаче е заличен от документите само за 6 години. АРМЕНСКАТА ОБЩНОСТ В БЪЛГАРИЯ ВОДИ ОФИЦИАЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА МИСТЕРИОЗНО ИЗЧЕЗНАЛАТА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ, древна своя църква във Велико Търново. Казусът с АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА във В.Търново е от години.
Църквата фигурира в актове отпреди няколко века и е посочена като граници на съседния хан, дарен от местния абаджийски еснаф на Преображенския манастир. Документ, датиращ от далечната 1753г. представляващ решение на местния съдия по повод спор за църквата с дубровничанина Стефан. Мъжът проявил претенции към земята на храма, но турският съдия от онова време категорично се произнесъл в полза на арменците, доказват автентичните документи. Еспертът в съда се натъква и на ПЪРВИЯ КАДАСТЪР НА ГРАДА ОТ 1907 г., КЪДЕТО АРМЕНСКИЯТ ХРАМ ФИГУРИРА. Необяснимо обаче той изчезва от втората кадастрална карта на района, която е правена през 1999г. Веднага след това теренът, където е била църквата, от която са запазени само руини, е актуван като общински, а през 2008г. е станал обект на заменка. Когато теренът става частна собственост, в него започва да се копае и тогава се разкриват останки от църквата с над 20 погребения. Собственикът на терена казва, че на мястото като да се вдигне хотел, в приземните му етажи ще бъдат експонирани както останките от арменския храм, така и разкритите погребения. Но това е светотатство, да правиш хотел над църква, пък още повече над гробове! Подобни случаи има и в София, изглежда в България за подобни инвеститори няма законови граници!

Източници: Пътеводител на В.Търново от 1907г., http://dariknews.bg , http://www.borbabg.com
Грета Костова-Бабулкова
Старо Търново
РАЗГЛЕДАЙТЕ АЛБУМА


Описание Сума
Дарение BGN


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако ви харесва блога може да ме подкрепите с дарение
Описание Сума
Дарение BGN