Арменската църква

Църквата фигурира още в първия пътеводител на Велико Търново от 1893г.  В него се казва, че в града има древна арменска църква с 25 надгробни плочи на знатни арменци. Тя е била полувкопана, както и останалите храмове в старата столица, с два входа и два надземни етажа, а дължината ѝ е била 12 метра. В Пътеводителя на В. Търново от 1907г. за арменската църква пише:"Арменогригориянската църква се намира в горната махала, на север от църквата Св. Богородица. Тя е малка църквица, „Св. Богородица“, която много търновчани не знаят поради скритостта ѝ. Тази църква съществува от незапомнени времена. До освобождението в нея се извършваше служба, понеже имаше в града свещеник и няколко арменци. Сега служба там се не извършва. Дворовете на всички църкви бяxa здраво оградени, защото в тях до освобождението ни ставаше погребването на мъртъвците." През 1640 година църквата, тогава католическа е описана от католическия епископ Петър Богдан: "В града има църква на католиците, назована Възнесение Богородично, дълга 13 стъпки и широка 7, направена от дърво, но отвътре добре обзаведена. Има един много хубав олтар, подарен от превъзвишения кардинал Бандини през светата година 1615 – Възнесението на Богородица с апостолите и хорове от ангели, а отдолу образът на същия кардинал с неговия герб долу. Този олтар е осветен, има други два малки олтара, но върху тях не се служи, а са направени само за красота. Около църквата са гробищата, гдето се погребват верните. Настрани има две стаи, гдето обитава свещеникът. Тази църква се намира на високо място и под себе си гледа половината от града. Наоколо е обградено със стени." Арменците купили храма, просъществувал до ХІХ век, от дубровчани някъде през 1680-1685г. Каменен кръщелен купел, олтарната маса с врязан кръст и няколко надгробни плочи е открил екипът, ръководен от археолога Хитко Вачев. Върху каменния купел има надпис от който личи, че е дарен от жена на име "Мириам". Археологическите си разкрития проф. Хитко Вачев описва в книгата си „Един храм, един некропол, две религиозни общности”. Изданието разкрива, че в онези далечни времена Търново е бил център, поддържащ връзка с папския престол. Тогава в града са идвали епископи, архиепископи и дори един кардинал - Балдини, от чието посещение в арменската църква е останал олтар и патронна икона. Прочетете тук защо тази древна българска църква е била католическа.
Храмът, съществуващ повече от 6 века, обаче е заличен от документите само за 6 години. Арменската общност в България води официално разследване за мистериозно изчезналата, включително и от официални документи, древна своя църква във Велико Търново. Казусът с Арменската църква във В. Търново е от години. Руините на древната християнска църква се намират там, където преди години съществуваше любимото за много търновци заведение “Кацата”. По онова време не сме и подозирали, че там лежат останките на древен храм, носещ името на света Богородица.. Църквата фигурира в актове отпреди няколко века и е посочена като граници на съседния хан, дарен от местния абаджийски еснаф на Преображенския манастир. Документ, датиращ от далечната 1753г. представляващ решение на местния съдия по повод спор за църквата с дубровничанина Стефан. Мъжът проявил претенции към земята на храма, но турският съдия от онова време категорично се произнесъл в полза на арменците, доказват автентичните документи. Еспертът в съда се натъква и на първия кадастър на града от 1907 г., където арменският храм фигурира. Необяснимо обаче той изчезва от втората кадастрална карта на района, която е правена през 1999г. Веднага след това теренът, където е била църквата, от която са запазени само руини, е актуван като общински, а през 2008г. е станал обект на заменка. Когато теренът става частна собственост, в него започва да се копае и тогава се разкриват останки от църквата с над 20 погребения. Собственикът на терена казва, че на мястото като да се вдигне хотел, в приземните му етажи ще бъдат експонирани както останките от арменския храм, така и разкритите погребения. Но това е светотатство, да правиш хотел над църква, пък още повече над гробове! Подобни случаи има и в София, изглежда в България за подобни инвеститори няма законови граници!
Източници: Пътеводител на В. Търново от 1907г.,  http://www.desant.net , http://www.borbabg.com
Грета Костова-Бабулкова
Така изглеждат руините на Арменската църква

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания