ГЕОРГИ ПОПИВАНОВ (1849-1911)

  Роден е в семейството на свещеника Иван х. Кръстев Чуклев. Бащата на Георги е от Самоводене, преселил се през 1845 г. в Търново и става свещеник на църквата „Св. Никола“. 

Учил е във взаимното и класно училище в родния си град.  След това станал търговец и се движел в средата на членове на Търновския революционен комитет. През 1871 г. е избран за председател на читалище „Надежда“, а през 1879 г. е зам. председател. След Освобождението Георги Попиванов се изявява в театралния живот на читалището. Бил и черковен псалт. През 1878 г. е избран за секретар на съветника по делата на хазната при губернатора. По-късно работил като финансов чиновник. От 1880 г. е избран за кмет на Търново, и като такъв съдействувал за просветното развитие на града.

Из книгата "Бележити търновци"- Тодорка Драганова

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания