Илия Денев и хор "Царевец"

Илия Денев е роден във В. Търново на 10 III. 1901 год., където добива своето основно и средно образование. Още като ученик в прогимназията той постъпва в хора на покойния Бор. Пилатов, където е пял 5 години, после в хора на Ал. Тереев, и през 1919 год. пом. диригент в хора на П. Бенжев. През 1920 год. той образува свой хор, в състава на който влезли стари и нови хористи, предимно кожари-работници, и пели в Асенова махала в църквата „Св. Богородица“. Със същият хор той пее в Катедралната църква, а от 1925 г. се премества в църквата „Св. Никола“. От 1930 г. хорът на Илия Денев носи името Народен хор „Царевец“. С този хор Г-н Илия Денев е изнасял в Търново и други градове в България духовни и светски концерти. През 1935 г. хорът повторно бил поканен да пее в катедралната църква „Св. Богородица“, където е пял до 1939 год., а след това се премества в църквата „Св. Цар Борис /Св. св. Константин и Елена/“. Хорът на Илия Денев имал добри гласови партии и минавал за един от добрите хорове не само в Търново, но и в България.
В състава му влизали следните хористи: Атанас Савов, Константин Мартинов, Сава Аврамов, Борис Тотев, Георги Стоянов, Минчо Чалъков, Иван Атанасов, Илия Минчев, Димитър Иванов, Петър Патрунчев, Кирил Павлов, Христо Филев, Константин Хартиев Мартин Иванов, Йордан Тодоров, Илия Караиванов, Веселин Костов, Веселин Кочков, Радослав Попов, Пенчо Пелтеков, Стефан Тодоров, Никола Хр. Славчев, Ангел Денков, Илия Маринов, Борис Костакев, Любен Казаклиев, Иван Касабов, Димитър Беров, Тома Пиротски, Никола Овчаров, Илия Станчев, Величко Михаилов, Тодор Пиротски, Христо Попов, Янко Миновски, Боян Беров, Илия Крушев, Матей Ковачев.
На 12 януари 1931г. в Търново е основан клон на Съюза на народните хорове в България. Началото поставят хоровите диригенти Илия Денев, Христо Панайотов и Георги Стайков. Представителният хор на търновския клон на Съюза е бил хор "Царевец" и първият му концерт се състоял на 15 февруари 1931г. на сцената на "Модерен театър". В репертоара му са включени произведения на Д. Христов, П. Бояджиев, Г. Спасов, Новак, Жаров и др. Голямо събитие за великотърновци е следващият концерт на хор "Царевец", който се състоял на Томина неделя. Така този празник се определя за патронен и се превръща в традиция гражданството да бъде уважено с големи концерти. Прочетете още- Музикална култура- 1935 г.
Източници: "История на църквата- "Св. цар Борис/ Св. св. Константин и Елена/, Общински вестник "Велико Търново"- 1935 г.
Грета Костова-Бабулкова
 
ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания