Били сме и ще бъдем

Тези, които посрещнаха Новата година в читалище „Надежда,“ между другото, видяха на сцената на читалището годината 1934 год., а под нея — думите: «Били сме“ и датите: 1186, 1207, 1230, 1885 и 1908 година.
При пението на подходящи песни от народния хор, излизаха на сцената войници с подходящо за времето си облекло и военно снаряжение и напомняха миналата военна слава на България и съответната светла страница от историята на В. Търново. След това дойде Новата 1935 и под нея стояха думите:    Ще бъдем!
„Да, каза председателя на читалище "Надежда", "били сме и ще бъдем"!
Видяното и чутото на първата новогодишна вечер в читалище „Надежда“ има своя дълбок смисъл и високо значение. Ние искаме тук да го напомним и да го направим достояние на цялото В. Търновско гражданство.
Настоятелството на читалище „Надежда“, представляващо най-мощната културно-просветна организация в града, в зората на Новата година издига на своето чисто знаме лозунга: „Били сме — ще бъдем!“
Културно-политическата история на града ни говори, че неговите светли страници са написани с усилията и жертвите на цялото гражданство, подпомогнато и от родолюбивото население на България.
Днес, когато старата столица, средище на най-културното население в северна България, по една или друга причина, е онеправдана, разбира се, че на засегнатото население се налага дълг да заработи за запазване спечелените културни ценности, обществени блага и привилегии.
И в този устрем за запазване и печелене на нови културни ѝ стопански блага, по примера на миналото, читалището пак излиза на първа линия и поема тежката задача да работи и по пътя на културата да възвърне загубените обществени и стопански ценности.
Щом това е така, нека всички бъдем в услуга на нашето читалище! Нека то положи нужните усилия да обедини всички ценни културни сили, нека намери най-широка подкрепа от страна на всички официални и неофициални фактори в града и обединени под чистото и свято знаме на читалището насочим усилията и жертвите си към издигнатия лозунг: "Да бъдем".
Това „да бъдем“! да бъде в нас и между нас и всякога с нас до постигане на нашето съкровено желание.
„Били сме! — Ще бъдем!“
Общински вестник "Велико Търново"- 1934 г.

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания