Другарската колоездачна срeща на Софийските, Г. Оряховските и В. Търновските съюзни колоездачи въ гр. Търново

 Из вестник "Български колоездач"- юни, юли 1904 г.
По инициативата на I Българско Колоездачно Дружество в гр. София, на 1 и 2 август се устрои другарска среща между: Софийските, Г. Оряховските и В. Търновските съюзни колоездачи в старата българска столица В. Търново.
На 31 юни в 8 ч. и 45 м. от Софийската ж. п. гара потегли увеселителния влак, носещ Софийските съюзни колоездачи, семействата им и техните гости на брой около 400 души за В. Търново. След уморителното нощно пътувание в 7 ч. пътуващите с увеселителния трен, осъмняха на Гор. Оряховската ж. п. гара и след един час, на 1 август, потеглиха през живописно дефиле за В. Търново, гдето пристигнаха в 8 ч. 40 м. точно. На ж. п. гара, В. Търновските и Гор. Оряховските съюзни колоездачи, заедно с хилядно множество В. Търновски граждани, с напрегнато нетърпение очакваха своите Софийски другари и гости.
Увеселителният трен, състоящ се от 20 пътнишки вагони, носещ 400-тех Софийски гости, наближи вече старата българска столица, провря се през първия тунел, мина над вълните на Янтра, гостите поздравиха първите гледки на Великото Търново и се мушнаха, заедно с бухтението на трена във втория тунел, над който е разположен една част от историческия амфитеатрален град, за да преминат след малко пак над бистрите води на лакатушната Янтра.
След малко пред погледа на пътующите се показаха белите здания на ж. п. гара и хилядния народ очакващ пристигането на увеселителния влак. В. Търновските и Гор. Оряховските съюзни колоездачи, наредени в строен шпалер на перона, с развети дружествени знамена, очакваха да поздравят първи своите Софийски другари, които от своя страна, със звучния Български химн и гръмогласно ура, отговаряха на дружния другарски поздрав „Здравей“. Указаната среща от В. Търновските и Гор. Оряховските другари и от старо столичните граждани, беше неочаквано радушна и бляскава. Софийските колоездачи и техните гости дошли, с увеселителния трен, да се полюбуват на старата столица и се поклонят пред паметта на починалите Български царе, ще запазат за дълго време мили спомени за тая среща. След като съюзните колоездачи размениха помежду си първите другарски поздравления и запознавания, трите дружества, наредени в строй по два души, потеглиха по станционата улица за града.
В подножието на „Светата гора“, пред входа на историческия град, градският кмет поздрави Софийските и Г. Оряховските съюзни колоездачи с „добре дошли“ в старата Българска столица и пожела успех на другарската им среща. На тоя кметов привет, подпредседателят на колоездачния съюз Н. Юруков поблагодари за гостоприемството, което старостоличаните указват на своите гости новостоличани, дошли да уживат милите спомени за историческите събития, които са се разигравали преди много векове, спомени които вълнуват всяко българско сърце, пред изгледа на амфитеотралната столица на старите български царе.
След като преминахме още веднаж над лъкатушната Янтра, по един голям арков мост, дружествата се спряха пред градското общинско управление, гдето оставиха знамената си и се разпределиха по квартири. След обед в 4 ч., започнаха се в двора на казармите, колоездачните игри и напредварвания.
Колоездачните дефилирания и игри на участвующите в тях 60 души съюзни колоездачи, беше нещо ново за Велико Търновчани и те не еднократно ги поздравляваха с продължителни ръкопляскания.
В шосейното напредварване, което се състоя до 10-й километър по шосето което излиза за селото Балван и обратно, всичко 20 километра, взеха участие 6 души съюзни колоездачи, от които победители се обявиха:
Първий Ан. Сираков Търновски съюзен колоездач, изминал разстоянието за 40 м. и 30 сек., получи първа награда сребърен медал, вторий Петър Бобев Софийски колоездач, изминал разстоянието за 43 минути, получи втора награда бронзов медал и третий Ан. Хаджийски, изминал разстоянието за 43 м. и 45 сек., получи третата награда похвален отзив.
В състезанията на свободните колоездачни игри и колоездачна ловкост, взеха участие 8 души колоездачи и журито, което се председателствуваше от окръжния управители г. Бойчев, определи единствената награда за това състезание, да се даде на Софийския съюзен колоездач Мих. Влахов. Към 7 ч. игрите се приключиха съобщо дефилиране на колоездачите. В 9 ч. вечерта, при бюфета на „Светата гора“, започна нощното градинско увеселение, което трая до късно през нощта, оживлявано от оркестър на Търновското музикално дружество „Струна“, пусканите фоерферки, ракети, балони, бенгалски огньове, пощата, боя с конфекти, танци и веселостта на търновските гражданки, граждани и съюзни колоездачи. При изгледа на осветления амфитеатралния град, построен на срещния бряг на Янтра, това нощно градинско увеселение изглеждаше вълшебно в подножието на тайнствената „Света гора“.
На другия ден, 2 август, от 11 до 1 ч. се състоя другарския обяд в градината при пивоварната фабрика и Бр. х. Славчеви, гдето бе сервирано за 70 души колоездачи. Тук се напиха наздравица: от подпредседателя на колоездачния сьюз Н. Юруков, за преуспяването на колоездачната организация и закрепването в нея на бодър другарски дух и от подпредседателя на I Българско колоездачно дружесво Г. Н. Георгиев, за преуспеването на още младите, но пълни с жизненост В. Търновско и Г. Оряховско колоездачни дружества. Прочете се поздравителната телеграма изпратена от председателя на I Българско колоездачно дружество Борис П. Кисимов и се отправиха поздравителни телеграми: до председателя на колоездачния съюз Полковник Вазов и Кисимов.
Към 4 ч. Софийските колоездачи, изпратени от своите Търновски другари до „Светата гора“ и придружени от Гор. Оряховските колоездачи, отпътуваха с колела, през Лясковец за Гор. Оряховица, гдето прекараха на другарска вечеря заедно с Гор. Оряховските колоездачи и юнаци до 11 ч. през нощта, а след един час изпращани най-радушно от тях с „довиждане“ на третия колоездачен събор в гр. Варна, тръгнаха за София.
София, 28 VIII 1904 г. 
Снимка из колекцията на Росен Т. Петков

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания