Тъжната участ на заслужилите граждани на Велико Търново

На 29 септември 1944 г. във Велико Търново едни от най-видните граждани са извикани в милицията „за кратка справка“ по списък, изготвен от комитета на Отечествения фронт в града. Те никога не се завръщат у дома! Сред тях са бившият кмет Димитър Йорданов, адвокатите Веско Златев, Стефан Моров, Христо Манчев, Генчо Цанев, Станчо Ганчев (за когото по-късно е издаден смъртен акт, в който пише „разстрелян по погрешка“); началникът на околийската инспекция по труда юристът Минко Танков, прокурорът Карапешев, лекарите Стефан Караиванов и Иван Димов, инженер Здравко Златев, свещеник Тодор Тумбев, учителят Стефан Стайков, подполковник Макарий Старирадев - комендант на гара Горна Оряховица, околийският управител Йордан Тенев, търговците Христо Минков и Георги Георгиев, собственикът на содолимонадена работилница Панталей Давидов, фотографът Иван Николов, кръчмарят Йордан Чаталов.
Една седмица по-късно изчезва безследно и учителят Пейчо Марков, син на даскал Марко от село Градище, Великотърновска околия, възпитаник на Военното училище и на Педагогическото училище в Казанлък, истински учител-възрожденец в селото - цигулар и художник. Убит без съд и присъда е и Никола Воденичаров, завършил фармация в Грац, Австрия, собственик на аптека „Пчела“ във Велико Търново.
Жестоките убийства в първите дни след „Девети“ не подминават нито едно населено място във Великотърновско, където целенасочено е избит местния елит:
- в Лясковец са убити кметът Стоян Тахрилов, търговецът Стоян Недялков, офицерите Тодор Рогев и Бончо Гужгоров;
- от Долна Оряховица безследно изчезват кметът Димитър Петров и председателят на местната кооперация Гено Бакалов, търговците Григор Статев и Димо Бакалов, учителят Минчо Минчев - кмет на с. Поликраище;
- в Самоводене местните комунисти арестуват четирима „врагове“ - директора на прогимназията Владимир Попйоргов, търговците Игнат Алурков и Никола Чуклев и бояджията Ангел Михайлов, които безследно изчезват. Това не пречи на новоизлюпените народни милиционери Денчо Ковачев и Банко Банков да поискат откуп от близките на арестувани по 50 хил. лева. Семействата плащат откупа, но така и не ги виждат;
- в Стражица са убити училищният директор Недялко Стоянов, аптекарят Васил Николов Василев; търговецът Георги Бакърджиев и др.
В Горна Оряховица поддръжниците на новата власт също извършват масови убийства. В края на септември 1944 г. в местността „Мешето“ край с. Козаревец са убити без съд и присъда десетки хора от околията и от други краища на страната:
- Петър Николов Бобев от с. Върбица, Горнооряховско, завършил Военно училище с 35-и Рилски випуск през 1915 г. и участник в Първата шетовна война. По-късно завършва и Софийския университет - математика и физика, и става учител и директор на прогимназия „Христо Ботев“ 1 с. Калтинец;
- учителят Никола Кирмагов, търговците Георги Ламбринов - собственик на парфюмерия, Петър Хаджииванов, Стефан Табаков;
- Христо Киранов - собственик на кръчма и бакалница; началникът на локомотивното депо инженер Йордан Марушлиев; секретар-бирниците Стефан Цвятков и Николай Колев; учителят Косю Петров; юристът Михаил Вангелов - кмет на Горна Оряховица (1942-1944); банковият контрольор Стоян Вълчев.
Сред убитите е и Стефан Бояджиев, организатор и собственик на модерно земеделско стопанство, износител на зеленчукови семена за европейските пазари, с търговски представителства в Букурещ, Бърно и Братислава. Той създава уникални календари и каталози за сортове и семена. Придворен доставчик, народен представител в три последователни народни събрания. След 19 май 1934 г. се отегля от политиката, но комунистите не го забравят!
Във Велико Търново подсъдими пред „народния съд“ са 143 души. На смърт са осъдени 38 от тях (екзекутирани са 20 души); на доживотен затвор 17 души, и др. Оправдани са 13 души. Осъдителните присъди включват и конфискуване на имуществото на подсъдимите, лишаване от права за различни срокове и огромни парични глоби.
 По-късно до Самоводене комунистическият режим организира лагер на открита каменна кариера, в който са въдворявани да работят през цялата година лагеристи и политически затворници.
 Из книгата "Погубената България"-
Вили Лилков, Христо Христов
В книгата са включени сведения от архивите на ДС и преки свидетелства за ликвидирането на елита в градовете Габрово, Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Добрич, Русе, Плевен, Севлиево, Горна Оряховица, Елена, Дряново, както и за почти неизвестните политически съдебни процеси, насочени срещу инженерно-техническата интелигенция...

Книгата „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност” – Вили Лилков, Христо Христов с линк за свалене най-отдолу


ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

4 коментара:

7greentrees каза...

Тъжно и страшно!

Unknown каза...

Жестоко урок по история, за младите поколения!

Мирослав Трифонов каза...

Да се помни и да се знае!
За да не се подменя отново истината!
Поклон пред жертвите на комунизма!
Ние няма да забравим!

Анонимен каза...

Kyde e postaven tozi pametnik?Baba i dqdo sa se spasiliot razstrel v posledniqmoment :(

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания