АСЕН МОМЧЕВ (1906 - 1994 г.)

"При чешмата Дервишка I"
Роден е през 1906г. във Велико Търново. През 1930г. Асен Момчев завършва живопис в Художествената академия в София при професор Стефан Иванов. През 1952г. става асистент, а през 1954г. и старши преподавател в Художествената академия. В периода 1959 – 1966г. е инспектор по рисуване в Министерството на народната просвета. Той е сред основателите на катедрата по Изобразителни изкуства във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий, на която е ръководител от 1966 до 1969г. Работи в областта на пейзажа, натюрморта и портрета. Участва в общите художествени изложби, организирани от Съюза на българските художници, в изложби на учителите-художници и урежда самостоятелни изложби в София и В. Търново.
"Вароша"
Автор е на учебници по изобразително изкуство и е съавтор на Учебник по рисуване за педагогическите училища и учителските институти, София, 1958. Последните петнадесет години от живота си живее във Варна, където умира през 1994г.

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания