Христо Кабакчиев (1879 – 1970г.)

Христо Кабакчиев е български художник, живописец. Роден 1879г. в Търново. Произхожда от семейство с будни възрожденски и революционни традиции. През 1899г. завършва първия випуск на Рисувалното училище. Учителства във Велико Търново, Копривщица. Художник на Етнографския музей в София. Твори в областта на историческия жанр и архитектурния пейзаж. Сюжетите му са предимно от старото Търново; къщи, улици, квартали, църкви, интериори, развалини от Царевец, Трапезица, Асеновата махала. Работи предимно с акварел, с подчертана любов към детайла, етнографска точност и документалност на композицията. Значителна част от творчеството му е унищожена от бомбандировките (1944г.). Преживе няма самостоятелна изложба. Умира на 17.03.1970г. в София. 
ПОДКРЕПИ И РАЗГЛЕДАЙ АЛБУМА


Източник: http://auction-victoria.com
 
ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания