В ПАМЕТ НА РАДКА, ИВАН И СТЕФАН КОСТОВИ СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК

Гостоприемството на търновеца

Едни от най-забележителните черти на търновци били изключителното им гостоприемство и безупречна чистота. В спомените си Киро Тулешков е описал интересен случай — семейна разпра между баба му и дядо му затуй, че последният е изпратил госта им, без да го нахрани. Според тогавашните разбирания това било грях. Вярвало се, че при подобно изпращане на гост берекетът щял да се вдигне от къщата. Кореспондент на „Цариградски вестник", посетил Търново през 1859г., споделя впечатленията си: „Разведоха ме по много търновски къщи, в които всички ме приеха с радушно българско гостоприемство. Като влезехме в някоя къща, по-напред ни посрещаха мъжете, а после жените с вежливо поздравление, което се съединяваше с поклон и скоро, по обичаите, подаваха сладко и кафе..." В спомените си за Руско-турската война 1877— 1878 год. Прерадович също отбелязва тези черти: „Не бях успял да се разположа и ето че се яви стопанката на къщата със сладко, вода и ракия. В кухнята се заеха с приготовление, а привечер започнаха да ме гощават с овнешко, кокошка, боб и обикновени бонбони." По-нататък, относно чистотата в търновския дом той отбелязва: „Чистотата в къщата е безупречна. Въобще, доколкото забелязах, българинът стопанин се отличава със забележителна чистота в поддържане на жилището си. Стаите се метат и праха се обърсва по няколко пъти на ден. И това се прави както от прислугата, така и от стопаните, с педантизъм. Почистването не е както казват у нас „да пребръскваш праха". За гостоприемството на търновци съобщава и генерал Гурко. Уведомен за опасенията на Главната квартира относно осигуряването на продоволствието на отряда, той докладва: „Живея за сметка на града. Три дни ме храниха даром. В Балкана отивам с петдневен запас от сухари и тридневен от фураж, под формата на неприкосновен запас за черни дни."
Из книгата "Велико Търново през вековете"- статия "Принос към проучване бита на Велико Търново през епохата на Възраждането", стр. 249 с автори: Тянка Минчева и Маргарита Спиридонова
Снимка- Иван Панайотов
Старо Търново
Ако оценявате труда ми и желаете да направите дарение, благодаря Ви!
Описание Сума
Дарение BGN

Няма коментари:

Авторско право

Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
ПОДКРЕПИ "СТАРО ТЪРНОВО"
Описание Сума
Дарение BGN

Абонирайте се, за да ни следите в