Черен кръст в памят на 204 жертви на комунизма

В северната част на парк „Дружба“ има паметник- Черен кръст „В памет на избитите през 1945г. 204 жертви на комунизма“. Металният кръст беше издигнат още през 90-те години по инициатива на Съюза на демократичните сили, на лобното място на 204 невинни жертви на комунистическия режим във Великотърновско. Напомня ни много на разправата с жителите на Търново от османците. Султан Баязид след превземането на града, избива 110 боляри, но явно жестокостта на фанатизираните комунисти е по-голяма и от тази на чуждия завоевател... Да бъде вечна паметта на загиналите!

Тук ще предам една история на г-н Иван Митев, която е свързана точно с това място, старите гробища на града.
По-старите търновци сигурно още помнят един добър човек - Христо Русев, работеше в Общината, беше шеф на държавни имоти. Той и баща ми Митьо Иванов, роден през 1930 г., били ученици в Мъжката гимназия, когато започнали избиванията в старите гробища на града. Били на квартира близо до гробищата. Една вечер се престрашили да погледнат, какво става край рова /детска им работа/ и видели как докарали група търновци, наредили ги до ямата и ги разстреляли. Когато убийците си тръгнали, двете момчета допълзели до ямата и видели вътре между труповете един ранен човек, който се опитвал да изпълзи. Откършили клон и му го подали. Човекът се измъкнал от ямата с убитите и пропълзял към скалите над Кечаната фабрика. Какво е станало с него е неизвестно. Двамата цял живот са пазили тайната, защото ги е било много страх. Научих за това, когато с баща ми бяхме на гости на чичо Христо Русев във Ветринци. Това се случи години след 1989г. Тогава баща ми каза, че за първи път са проговорили на тази тема. Бог да ги прости и двамата - те бяха достойни мъже!
Много хора ми споделиха ужасни спомени от това трагично събитие. Под публикацията може също да ги споделите, за да могат повече хора да ги прочетат. 

 
Грета Костова- Бабулкова 
 
ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания