ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПЕТЪР ГАНЧЕВ (08.01.1874 - 1951)

Петър Ганчев е роден също във Велико Търново през 1874г. Завършва ВНВУ през 1893г. Произведен в първи офицерски чин подпоручик на 2 август 1893г., поручик - на 2 август 1896г., капитан - на 13 септември 1902г., майор - на 15 октомври 1908г., подполковник - на 15 октомври 1912г., полковник- на 15 октомври 1915г. и генерал-майор - 30 май 1918г. Петър Ганчев служи като офицер за поръчки в щаба на армията, военно аташе в Берлин, началник-щаб на 1 -ва пехотна дивизия, военен пълномощник при германския император, адютант на цар Фердинанд, шеф на лейбгвар-дейския на Н. В. Полк. Петър Ганчев придружава цар Фердинанд след абдикацията му до Кобург. Уволнен през 1919г. Умира през 1951г. 
 По спомени на Коста Скутунов, като военен аташе в Берлин, добринася за влизането на България във войната като съюзник на Германия чрез множество фалшиви донесения, които надценяват способностите на немската армия. В немската столица той си спечелва лоша слава на позьор водещ разпуснат начин на живот и обкръжен от съмнителни лица. Това му поведение привлича вниманието на немските тайни служби, които предупреждават българското правителство. През 1919 г. генералът прави неуместно изказване пред немското командване, което е счетено за уронване престижа на България и вследствие той бива уволнен.
Източник: Търновските генерали- Горазд Чолаков

1 коментар:

Unknown каза...

Подлец, мръсник и предател е този Петър Ганчев. Срам и позор е за България.

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания