В ПАМЕТ НА РАДКА, ИВАН И СТЕФАН КОСТОВИ share buttonYouTube channel- Veliko Tarnovo СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, ПРЕПОРЪЧАЙТЕ ГО!

Църква „Св. Никола“

Според "Пътеводител на В. Търново от 1907г." църквата "Св. Никола" е изградена в периода 1834-36год. по настояване на гръцкия владика Иларион. Знае се, че през 1835 година в махалата Варуша във Велико Търново известният строител уста Иван Давдата започва строежа на църквата “Св. Никола”. При него като калфа работи и Колю Фичето и когато майсторът се разболява, всички единодушно го избират за ръководител на строежа и именно за този строеж самоукият архитект получава прозвището "Майстор". При освещаването на църквата владиката Иларион изразява голямото си задоволство от сградата и награждава парично талантливия дряновчанин. Впечатлени остават и турските големци, които признават Кольо Фичето за майстор. 
Мястото така е избрано, че църквата да доминира над съществуващите тогава 31 джамии в града. Храмът е ниска 3-корабна базилика с размери дължина 37м. и ширина 17м. През 1843г. тук е открито първото българско училище в града. То било взаимно училище с два отдела - за момичета и за момчета. А през 1844г. е построена отделна сграда за него. Учител бил Никола Златарски. В 1845г. тук е основан и първият църковен хор в града, диригент отново бил Н. Златарски. През 1872г. е построена и камбанарията. През 1879г. повече от 300 депутати се събират в храма на 4 предварителни заседания преди провеждането на Великото народно събрание. В 1913г. храмът става катедрален. През 1949г. в северната част е построен параклис "Св. Евтимий". 
  Тя има три храмови празника: Св. Николай Чудотворец, Св. Харалампий и Св. Иларион. Последният е установен в чест на митрополита Илариона /Мъгленски/. По-рано на това място църква е нямало."
Плоча с имената на дарителите и благодетелите на храма. Ако има роднини на дарителите нека пишат тук.
Източници: "Пътеводител на В. Търново от 1907г."

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако ви харесва блога може да ме подкрепите с дарение
Описание Сума
Дарение BGN

Сметка за дарения- Банка ДСК IBAN BG81STSA93000010949641 BIC: STSABGSF Титуляр: Грета Стефанова Костова-Бабулкова