Славният български произход

  Ако трябва да учим истинската история на българите, трябва да вкараме задължително в учебниците на младите българи истината за величието на техните предци. А то е реално и потвърдено от стотици исторически свидетелства.
Ето българската история на старите възрожденски автори, която е толкова подценявана от официалната българска историография. Посочвайки римските императори от тракийски произход за българи, тези стари български истории ни посочват и тракийският произход на българите.
Вижте какво пише в Зографската история..
А ето какво пише и в Царственика на Христаки Павлович..
  Видният ни пpоcветител Ваcил Апpилов в cвоите “Бългаpcки книжици или на кое cлавянcко племе пpинадлежи Киpиловcката азбyка” напpаво кaзва: “Ние не знаеxме, че Източната Римcкa импеpия е имала не cамо cановници и пълководци, c които тя cе е гоpдеела, и кaкъвто е бил Белиcаpий (Велизаpий) от бългаpите (cловените), но още има и импеpoтоpи, кaкъвто е бил Юcтин I, Юcтиниян I, Юcтин II и Македонец Ваcилий, негли и дpyги мнозина.”

МАКСИМИН ТРАКИЕЦЪТ (ок. 173–238)
е първият трако-илирийски император на Рим. Максимин е роден през 173 година в Северна България. Родителите му са обитавали селце в подножието на Стара планина. Епитетът Тракиецът показва ясно към кой етнос е приналежал този способен войник. Баща му се казва Мичо, майка му - Абаба. В името си като император е заложил българската година на възкачване "Вер". През три годишното си управление (235-238) не стъпил нито един път в Рим. Резидирал в Мизия. Българските Възрожденски автори споменават Максимин като "български кесар" (Зографска история).

ЮСТИН (450-427)
е тракиец, който благодарение на бързата си кариера в римската армия става император в Константинопол, а по-късно подпомага възкачането на племенникът си Юстиниан на престола. Авторът на Зографска история го приема за българин по род.  

ЮСТИНИАН ВЕЛИКИ - УПРАВДА (483-565)
е един от най-обичаните и същевременно най-мразените владетели на Източната Римска империя. Той възстановява много постройки и крепости в Тракия и дава на траките правото на самостоятелна църква, наречена Първа Юстинияна или Охридска архиепископия.
През 529 г. Юстиниан затваря езическата школа в Атина, т. е. Гърция е била езическа, докато България е християнска.
Българин по род според Зографска история. Босненският епископ Иван Марнавич казва през 1621 г. в резюмето на анонимната биография на Юстиниян I: "Сардика с течение на времето получи днешното си име София от храма на Юстинияна.

ВАСИЛ I- император на Византия 867-886
Основателят на "македонската" династия е българин. Както пише по-горе в Царственика и също в "История  во кратце о болгарском народе славенском", 1792г. на Иеросхимонах Спиридон Габровски

  "За Тома отстъпника Говори Бароний: Тома обсади Константинопол в лято господне 822. Този Тома беше от прост род, слуга на някой сенатор в Константинопол, който за прелюбодеяние с жена му беше осъден на смърт. Той избяга при сарацините и там се отрече от християнската вяра. Там живя 22 години и се представи на Константин кесар, че е син на Ирина, и като събра хора, завладя Армения и други царства. След това умножи войнството си и дойде под Константинопол: и по земя, и по вода воюваше с града. Българският крал, с добра воля като помагаше на кесар Михаил, дойде под Константинопол и изби цялото томово воинство и самия него хвана жив, и отсече ръцете и нозете му и го уби. За това добро, което стори българският крал на кесар Михаил, той организира трапеза, искайки да му отдаде чест. Беше на това угощение Васил Македон, който обслужваше царската трапеза. Двамата царе много се веселиха и българският цар помоли кесаря да изведат борци да се борят, той имаше един борец много як българин. И кесарят извади от своите, и този българин все побеждаваше. Васил Македон като гледаше, изменяше лицето си. Като го видя кесарят, му рече: "Защо изменяш лицето си, можеш ли да се бориш?" а той му рече : "Ако заповяда твоята власт". И така, се бориха, отначало изглеждаше, че българинът побеждава, след това Васил хвана българина за главата и за двата крака и го занесе на трапезата и гърците започнаха да се смеят. Българският цар попита Васил откъде е и от какъв род. Той рече: "Родом от Македония". Царят рече: "Умееш ли по български?", а той му заговори по български, и тогава царят позна, че Василий е родом българин. И отвърна, рече на Михаил: "Аз искам грък да се бори, не българин". И така се разотидоха с голяма слава и чест и с много дарове бе изпратен Богарис от кесаря в своята земя. "
 
Васил бил прислужник на византийския император Михаил, но след време го убива и слага началото на българската (македонската)  династия, управлявала Византия от 867г. до 1056г.
Използвани се материали от http://ziezi.net  http://sparotok.blogspot.bg
Грета Костова-Бабулкова

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания