Бойният празник на В.Търновския гарнизон

Из общински вестник"Велико Търново" от 1934г.
Той се отпразнува на 27 и 28 октомври, събота, когато имаше заря с церемония — и неделя, 9 и пол. часа пред обед, когато имаше панихида, молебен и парад. Това празненство винаги се е извършвало, а и сега се извърши при най-голяма тържественост. При него вземат участие, освен всичките части от местния гарнизон, но всички учащи се в града, всички родолюбиви и спортни организации в строй и със знамената си и почти цялото гражданство. Всичката тази внушителна и пъстра маса от народ се подрежда на широкия амфитеатрално построен колодрум, намиращ се в двора на казармите, даващ всекиму възможност да види и чуе всичко това, което се извършва през време на службата. Тази година празненството доби още по-голяма тържественост, понеже присъстваха областният генерал Г. Филипов началника на 5-та Дунавска дивизия г. Подполковник Тодоров. Първият по чин по обществено положение — генерал Филипов — се яви и изразител на високия смисъл, на идеите и чувствата, които нашето празненство буди в душите и сърцата на всички присътствующи. И в двете си произнесени речи — вечерта на зарята и на молебена, той се прояви като достоен ратник и другар на онези велики народни синове, които геройски загинаха по бойните полета на Тракия и Македония за обединението на българския народ и величието на България, а и днес е още по-достоен носител на същите идеали и верен изразител на свещените завети на загиналите. Всички присъстващи с видима почит слушаха вдъхновените му речи и в душата си шепнаха, че той остана пръв между нас и по своя дух, и по своята светла мисъл и воля за днешна и утрешна България! Великият идеал, великото дело и в миналото и сега са раждали и раждат велики хора. Те са били и са утехата, надеждата и гордостта на България! Жив е българският Бог! Живи са народните идеали! Нека е свещена и вечна паметта на загиналите за Родината! Слава и поклон на живите техни другари и носители на свещените им завети! 
Грета Костова -Бабулкова 

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания