ГЕНЕРАЛ- МАЙОР САВА АТАНАСОВ МУТКУРОВ, ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ

(4.12.1852-03.03.1891)
 Националните ни герои често тънат в забрава. Такъв е и случаят с първия български генерал и първият български носител на ордена "За храброст" I степен - Сава Атанасов Муткуров. Роден е в Търново, в семейството на богатия бакърджия Атанас Муткуров. Първоначалното си образование получава във взаимното и класно училище в родния си град. Продължава да учи във военномедицинското училище в Цариград. През 1868г. го завършва. От 1870 до 1872г. се обучава в пехотното военно училище в Одеса. Постъпва на служба в руската армия. Участва в сръбско-турската война от 1876г. в редовете на българските доброволци. По време на Освободителната война се сражава в боевете на Шипка. Награден е с ордени “Св. Станислав” и “Св. Ана”. След войната остава в България и е зачислен в 21 -ва пехотна Пловдивска дружина. На 12 август 1881г. е произведен в чин “капитан”. На следващата година е директор на администрацията и жандармерията в главния щаб. Активен участник в Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 25 юли 1885г. участва в тайния съвет за обединение на българските земи. На 30 август 1885г., а заедно с Димитър Ризов отива в Шумен, където уведомява княз Батенберг за готвеното съединение. След Съединението майор Сава Муткуров става командир на Айтоската дружина. Избран е за член на Временното правителство начело с д-р Странски. По време на Сръбско-бьлгарската война подполковник Сава Муткуров се сражава при Цариброд и Пирот и съществено допринася за успеха на българската армия. Поема командването на 5-та пеша бригада. След детронацията на княз Александър Батенберг 1886г. участва в контрапреврата. Начело на своята войскова част пристига в София и арестува детронаторите. Определен е от княза за главнокомандващ. След абдикацията е избран в регентството заедно със Стефан Стамболов и Петко Каравелов. Като министър на войната в правителството на Стефан Стамболов извършва реорганизация на българската армия и я снабдява със съвременно оръжие - “Манлихер”.
Сава Муткуров е първият български генерал, произведен през 1891 година. Сава Муткуров умира в Неапол, където се лекува от тежка форма на ангина на 3 март 1891г..

Погребан е в църквата “Св. Спас” в двора на църквата “Св. Спас”, частично разрушена от бомбардировките през 1944 г. и напълно съборена през 1971г. Тогава гробът на Сава Муткуров е отворен и след проучване от проф. Йордан Йорданов тленните останки са пренесени в централните софийски гробища.
В деня на Съдинението, на 06.09.2019 г.  във Велико Търново бе открит паметник на първия български генерал- Сава Муткуров, който участва активно в осъществяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г




Източници: Търновските генерали- Горазд Чолаков, https://bg.wikipedia.org

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания