В ПАМЕТ НА РАДКА, ИВАН И СТЕФАН КОСТОВИ
СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК

Легенда за потъналата камбана

Някога на най-високото място на Царевец имало красива, висока камбанария. Тежка медна камбана огласяла царския град и околността. Изработил я прочут майстор звънар още по времето на цар Иван Асен II. Сам царят я поръчал и наистина меден бил гласът ѝ, с нея възвестявали идването на утрото, давали знак за добро и радост, за мъка и опасност. В оня страховит летен ден, когато турците заливали като черен порой улици и къщи, камбаната плачела за края на едно царство, за погубената младост и красота. Звънът се разнасял над града, огласял цялата планина, възвестявал черната вест над цялата българска земя. По-късно турците нарекли това място Чан-тепе (Камбанен връх), обърнали красивите църкви в джамии, а камбанарията изгорили. Когато догорели и последните дъбови греди, тежката медна камбана рухнала на земята със стон. Паднала и потънала. Турският паша искал да заличи и спомена за нея, затова наредил да я изкопаят и да направят от нея секири. Копали, копали, а тя потъвала все по-дълбоко, толкова дълбоко, че не могли да я намерят. Накрая се отказали и я забравили. Но българите знаели - камбаната е там, ще се обади, когато му дойде времето, и чакали. 
Казват, че през 1876 година, по време на Априлското въстание, всяка нощ изпод земята на Царевец ехтяла камбана - ту бодро и весело, ту глухо и тъжно. С ясен, тържествен глас я чули да звъни една година по-късно, когато войските на генерал Гурко влезли в града на българските царе.
Из " Легенди за Търновското царство"- Живка Радева
Прочетете още- Камбаната на свободата- Ангел Каралийчев

Старо Търново
Снимка: Грета Костова-Бабулкова

Няма коментари:

ДАРЕТЕ И ПОДКРЕПЕТЕ

Описание Сума
Дарение BGN

Дарение в евро

Абонирайте се, за да ни следите в

Популярни публикации

Авторско право

Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.