ИСТОРИЯТА НА САМАРСКОТО ЗНАМЕ Е СВЪРЗАНА С ТЪРНОВО


Моско Москов
Преди нашето освобождение към 1862 год. х. Доси и Шапкалията в Търново се карали с турците по някои работи и като видели, че ще бъдат наказани, побегнали в Комрат, в Русия. Там се оплакали, че в Турция турците бият българското население, преследват го и те са жертва на турската жестокост. За да се завърнат отново в своите жилища, руското правителство трябва да прати някой свой човек, като консул да пази населението от турския произвол. Руското правителство се съгласило и пратило Никола Кожейников за консул на Търново. 
Кожейников пристигнал с жена си в Търново на 25 август 1862г. и се установил в къщата на Шапкалията, който имал фабрика за спирт в Сергювец/днес Първомайци/. След няколко дни осветил знамето си в църквата „Св. Богородица”, която днес е катедрална църква и която през време на земетресението е разрушена съвсем. Подир това консулът взел за гавазин Христа, който стана по-сетне телопазител на бившия ни княз Батемберга. Секретар му станал х. Захарий. Консулът, обаче, не останал дълго време в Търново; той имал някакви сериозни спречквания с турците и трябвало да си отиде в Русия. Той бил човек слаб, нисък, както и жена му. 
Като се върнал в Русия, консулът се установил да живее в град Самара, гдето станал и кмет. Когато се подигнали въстанията в България, Кожейников събрал пари да направи едно знаме, за да го подари на българските въстаници да воюват с него против турците. Обаче Ботев, за когото навярно е било готвено знамето, заминал неочаквано, знамето останало в града за друго време. Като се обявила руско-турската война и като се организирало българското опълчение, това готово знаме се дало на това опълчение да се бори против турците рамо до рамо с русите за свободата на отечеството ни.
Това е с няколко думи историята на Самарското знаме.
Из сп. „Илюстрация светлина”, г. 37, кн. 10-12, 1929 г.
 
На тази картина на Николай Д. Оренбургски „Влизането на руските освободителни войски в град Велико Търново през 1877 година” е изобразено точно Самарското знаме, окичено по къщите.. 
 
Източник: https://literaturensviat.com
 

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания