ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ИВАН ПАВЛОВ МАРКОВ (27.07.1869 -1940)

Роден във Велико Търново през 1869г. в семейството на известния лекар Павел Марков. Дядо му по бащина линия Марко Павлов през 1823 година в Търново основава първата аптека в българските земи. Учи в търновската мъжка гимназия „Св. Кирил“, след което постъпва във Военното на Негово Княжеско Височество училище, което завършва през 1887 година. Произведен в първи офицерски чин на 27 април 1887г., поручик - на 18 май 1890г., капитан - 2 август 1894г., майор - на 2 декември 1903г., подполковник - на 1 януари 1908г., полковник - на 25 май 1913г. и генерал-майор - на 27 юли 1919г. Служи в 1 -ви артилерийски полк, 4-ти артилерийски полк, командир на 2-ра артилерийска бригада, помощник-началник на Главното интендантство. Генерал-майор Марков е уволнен от армията на 27 октомври 1919 година. Като юнкер е доброволец в Сръбско-бьлгарската война от 1885г. в състава на 7-ми пехотен Преславски полк. Участва в боевете за Пирот на 14 и 15 ноември. В началото като млад офицер служи в 6-ти пехотен Търновски полк със седалище в София. По-късно преминава в артилерията. Става командир на Софийския крепостен батальон, а после началник на артилейската планинска бригада. През Балканската война е командир на отделение от 4-ти артилерийски полк и се сражава при Гечкинли, Люлебургас, Чорлу и Чаталджа. В Междусъюзническата война е командир на 13-ти артилейски полк и участва в боевете при Дрянова глаш. По време на Първата световна война е командир на 2-ра артилерийска бригада и действа на юг от град Струмица. През 1916 -1918г. е командир на 1 -ва армия и участва в боевете по двата бряга на река Вардар в Македония. Генерал Марков е автор на следните научни трудове: “Нравствени беседи с войниците”, “8-ми випуск на Софийското военно училище. По случай 50 години от производството му”, “Съвети към младите войници”, “Съвети към унтерофицерите и към готвещите се за това звание”, “Съвети към учителите и младите войници”. Заедно с доктор Христо Даскалов от Трявна за първи път разчитат текстовете на колоните в църквата “Св. 40 мъченици” в Търново. Умира през 1940г.
Източници: Търновските генерали- Горазд Чолаков, https://bg.wikipedia.org

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания