ГЕНЕРАЛ- МАЙОР АТАНАС ТОДОРОВ

(04.01.1865 - 1936)
Атанас Тодоров е роден през 1865г. в Търново в патриотично семейство. Родителите му Тодор Минчев и Винития Шекерджиева са членове на настоятелствата съответно на читалище „Надежда“ и на женското дружество „Милосърдие“, а негова леля – Евгения Шекерджиева – изпраща благодарствен адрес на руския император Александър II по случай обявяването на Руско-турската освободителна война.
Завършва ВНВУ в София през 1884г. - съвипусник на Христо Недялков, впоследствие завършва и Генерал-щабната академия в Торино, Италия. Произведен в чин подпоручик на 30 август 1884г., поручик - на 30 август 1886г., капитан на 1 януари 1889г., майор - на 1 януари 1894г., подполковник - на 14    февруари 1900г., полковник - 14 януари 1904г. Достига до чин генерал-майор на 1 януари 1914г. Уволнен на 27 октомври 1914г. Атанас Тодоров служи в 4-ти пехотен полк, 6-ти пехотен полк, командир на 2-ри пехотен полк и командир на 1/4 бригада. 
Генерал Тодоров е автор на следните книги на военна тематика: “Военно законодателство”, “Курс за унтерофицерските учебни дружини”, “Гурко и Сюлейман. Сравнение действията на Предния отряд на ген. Гурко с тия на армията на Сюлейман паша в долината на р. Тунджа и Марица през м. юли 1877г.”, “Наставление за обучаващите се според “Учебника по войнишката грамотност”, “Ръководство за преподавание според педагогическите начала на словесното обучение във войската”, “Практическо ръководство за по-лесно изучаване устава за обучение и действие на пехотата от 1905 година досежно единичното, взводното, ротното и дружинното учение” и “Учебник по войнишката грамотност”. Умира в София през 1936г.
Източници: Търновските генерали- Горазд Чолаков, https://bg.wikipedia.org

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания