Красивата местност Ксилифор

Местността Ксилифор се намира на 4 км източно от Велико Търново и е предпочитана дестинация от повечето туристи. Името "Ксилифор" идва от гръцкото “Ксило” – „дърво” и “форо” – „нося” и означава “място за обиване, свличане на дърва”. 
Моско Москов в своята книжка "Силуети около Търново"- 1910 г. разказва: "Дивотата ненарушимо царуваше в непристъпните усои на Ксилофор. Но дойде победителят на Търново, заобиколи крепостта и в своя дивашки захлас да превземе царовището ни с пристъп, нахълта в леговището на дивите зверове, които прогони, и си избра място скрито и потаено от човешките погледи, за своите разюздани оргии; провикна в олтарите на тайствения Ксилофор и ги направи място за своите необуздани страсти и похоти. Престъплението намери място да се шири в тоя глух кът, гдето почнаха зурли и тъпани да се отекват по околните върхове. Българският крак не може да пристъпи в това страшилище на злодеянието. Момците на победителя там крояха плановете на своите престъпни деяния, които извършваха над беззащитната рая на страшния завоевател на злочестата България." Прочетете още
И Ксилофор от „дървоносец“ стана страшилище за победения, който плахо хвърляше  поглед към него, като към свърталище на злодейска ръка. И така българинът беше забравил тоя недостъпен за него кът, докато не се видя свободен от робските вериги.

 Наличието на растителност и вода са превърнали Ксилифор в чудесно място за туризъм. Заради многото си качества и особености местността се оформя и като център на екологичния туризъм с много екопътеки и пешеходни туристически маршрути. Малкото езеро и зелената поляна наблизо също са безкрайно атрактивни за посетителите - езерото допринася за настроението и гледката, а широката поляна създава перфектни условия за различни спортове на открито и чист въздух, както и преспиване на палатка за любителите на къмпинга. Изградени са беседки и места за пикник и палене на огън. Над езерото има тераса, на която лятно време се разполага барбекю. На поляната над езерото ромоли и чешма с бистра студена вода. Местността е известна с чистия си въздух и преданието, че тук и над село Арбанаси минава въздушно течение от Беломорието. Точно до езерето се намира хижа Ксилифор, а недалеч е и хотел-ресторант "Момина крепост"
Студентският пленер „Паркова скулптура и функция” се провежда от 2011 г. насам, като през 2016г. за първи път беше организирана работилница за деца и ученици. Така година след година се реализира идеята на туристическо дружество “Трапезица-1902” Ксилифор да стане художествена галерия на открито. Десетките вече огромни или по-малки дървени пластики и скулптури изглеждат така, все едно са направени ей сега, преди миг. Студентите и приятелите им от туристическото дружество непрекъснато ги поддържат, боядисват, байцват, укрепват, за да бъде местността приказен парк. 
Снимки и видео: Грета Костова- Бабулкова

ПОДКРЕПИ И РАЗГЛЕДАЙ АЛБУМА

 
>

 

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания